2016-06-08
半年前,係去EXCHANGE之前,就同友人係八幡屋食左FAREWELL放題。半年之後,又同返呢位友人黎食放題。食物無令到我失望,仲一次過食到好多款既野食,滿足哂我對食物既慾望。(話說德國餐廳真係好難食=0=,令我對香港食物日思夜想)係我埋頭點食物既時候,”五行壽司”已經好快手送到,有預先訂枱就會送上架拉,精明消費者記得訂定位拉。”五行壽司”賣相精美,有金鉑、黑松露配襯,將食物層次推上一級。我就鐘情於香芒大蝦,芒果既香甜同蝦真係好夾。另外,蕃茄帶子既配搭都好得意,酸甜既蕃茄,再加上肥美既帶子,食落又唔錯。之後就食前菜,有螺肉同胡麻豆腐,螺肉都算有嚼頭,食少少當熱身先。日式蒸蛋都算滑,除左菇片,入面仲有蟹柳,幫口感加加分。去到最吸引人既刺身部份拉~ 三文魚色澤光鮮,食落有肥美感,係正野呀。 除左三文魚,我另一愛人就係蝦刺身,蝦味道鮮甜,食完再ENCORE!蒜炒牛柳粒係我今次發現既好品,炒牛柳粒可以話係每間放題都有既野,但幾乎每間都係OVERCOOK,牛柳粒都係UN既。但今次既牛柳粒可謂炒得剛好,而蒜味亦相當之出,GOOD JOB。係外國食左咁多油膩野,日本既壽司係我回港必食LIST既其中一
之後就食前菜,有螺肉同胡麻豆腐,螺肉都算有嚼頭,食少少當熱身先。 日式蒸蛋都算滑,除左菇片,入面仲有蟹柳,幫口感加加分。 去到最吸引人既 刺身部份拉~ 三文魚色澤光鮮,食落有肥美感,係正野呀。 除左三文魚,我另一愛人就係蝦刺身,蝦味道鮮甜,食完再ENCORE!
食到飽飽,就係時候望下有咩甜品。 炸朱古力香蕉,其實就好似大良炸鮮奶,不過換左個涵,再加上朱古力醬。甜甜的香蕉蓉配上脆脆外殼,呢個熱食既 甜品為是日放題畫上完美句號。