2022-07-22
建議:係舖頭門口有售少量唐餅、蛋撻,外賣堂食都得😎話說一直都好想去#華富邨 兜一下,因為2️⃣間舊式冰室一直都好想#試伏 同順便去Feel下陣舊香港味🇭🇰 要去華富邨可以話唔算難,不過如果係九龍/新界人就可能覺得有啲崎嶇😂 因為巴士又上山又落山,真係好有去旅行Feel😌 如果係中上環出發,可以係交易廣場搭4號/4X 大概3️⃣0️⃣分鐘就到#華富商場 ,有海景睇既屋邨不愧有「平民豪宅」之稱。如果要係九龍搵類似既感覺,應該會係#彩虹邨 。入到甘遠連食兩間舊冰室係必須既,所以今次會連食左2️⃣間冰室:華富冰室 +銀都冰室 。係#華富冰室 位置係商場平台,便利店隔離,再向前行出走廊就會見到#銀都冰室 。作為#奶茶控 連續喪飲奶茶不是夢🤎今次試左:▫️乾炒牛河 (午餐包熱飲 HK$53)▪️茶走 (少甜少奶)價錢上唔算係街坊價,不過品質對得起價錢,份量適中👍🏻 炒河夠乾身食到最後碟底都唔會好油,麵質爽口。對比平時只食到鬆肉粉味既牛肉,依碟炒河既牛肉片牛味幾出,數量亦算多而且大大塊。食冰室既另一個重點就當然要試茶底,不論凍檸茶定奶茶,濃茶底都好重要😌 華富既茶走,茶底夠厚身有少少回甘👍🏻 不過茶面有少少油漬,可能係
今次試左:
▫️乾炒牛河 (午餐包熱飲 HK$53)
▪️茶走 (少甜少奶)
食冰室既另一個重點就當然要試茶底,不論凍檸茶定奶茶,濃茶底都好重要😌 華富既茶走,茶底夠厚身有少少回甘👍🏻 不過茶面有少少油漬,可能係同用既奶有關。雖然叫左少甜,不過飲到底既煉奶份量仍然奶多。整體成杯奶茶唔差😋🤎