2011-10-25 1 views
今晚走咗去旺角上啲整餅班,趕住上堂,所以完咗先去食飯,梗係拉埋個朋友Z陪吓食埋晚餐先散啦。登打士街嘅家樂坊地庫開咗段時間,因為自己少出旺角,所以一直都未有幫襯過,既然難得晌旺角,自不然落去睇吓有咩好食,眼見味吉拉麵館都幾多客,就投佢信心一票啦!店舖以深啡木色作為主調,部份位置以幼竹柱間高,影響空間感。再加上啲枱實在排得太密太密,做多啲生意實在無可厚非,但密到基本上隔離位哥仔講乜,無心嘅都聽到晒囉。全場裝晒石英射燈,好嘅就夠光猛,唔好嘅就太過「光撐撐」。反而晌枱面上擺設就有啲心思,除咗以木盒裝著筷子,調味盤有鹽,仲有七味粉同生蒜。而則邊棟咗個「味吉拉麵博物館」嘅牌仔,落咗單未有咁快有嘢到,除咗同朋友傾吓偈之餘,就趁機翻開睇睇,原來係介紹唔同地區日本拉麵嘅特色,例如博多拉麵:豬骨湯配幼直嘅麵條;札幌拉麵:味噌(麵豉)湯配攣而粗嘅麵條……都幾有趣。麵未到,先嚟杯唔熱唔凍嘅烏龍茶,味道有點甘,茶味濃。大概等咗15min左右,兩碗拉麵都先後奉上,裝麵個碗大大隻,碗口直徑都有成個薄餅大批咁大,連湯帶麵份量去到個碗一半高,但拿上手極之墜手,難為捧餐嘅侍應生。順便講講服務,雖然對餐牌部份資料唔係好熟,

環境有啲逼,除非你係兩個人霸張四人枱啦!
麵未到,先嚟杯唔熱唔凍嘅烏龍茶,味道有點甘,茶味濃
。順便講講服務,雖然對餐牌部份資料唔係好熟,但侍應生大都有禮,斟茶遞水都好快手吓!

自家制叉燒、特色豬軟骨札幌拉麵 $78

朋友Z所揀嘅係叉燒搭豬軟骨,叉燒佢要咗全瘦,要札幌拉麵,即係味噌湯底配攣粗嘅拉麵,伴一小粒牛油粒,配料仲有蔥、粟米粒、木耳絲同一大片紫菜。
自家制叉燒、特色豬軟骨札幌拉麵
味噌湯底色澤幾對板,呷一口,帶有幾香麵豉味
。麵條比想像中唔算好攣好粗,麵條只係有啲灣曲,粗幼度同我食嘅博多拉麵一模一樣。一客麵有兩大片叉燒同兩大舊豬軟骨,叉燒雖話係全瘦,都有少少肥膏,肉味一般般;而豬軟骨所謂特色只係以醬油煮,不過咬落幾鬆化。
全瘦叉燒
自家制叉燒、厚切豚肉博多拉麵 $78

見朋友點咗札幌拉麵,我就梗要博多拉麵啦,可以比較吓兩者點唔同丫嘛。小弟嘅選擇係叉燒搭豚肉,叉燒試吓半肥瘦,伴一匙羮明太子,仲有半隻溏心蛋,配料有蔥、木耳絲同一大片紫菜。
自家制叉燒、厚切豚肉博多拉麵
博多拉麵,以豬骨湯配幼直嘅麵條,湯底色澤唔算好奶白,豬骨味普通,亦無話嗒落好膠嘅感覺,相信用嚟熬湯嘅豬骨份量唔會話好重手;麵條幼身爽直,又幾有咬口。至於半肥瘦叉燒係點,其實係幾肥,可以話肥多過瘦
,一客同樣有兩大片,相信唔係個個都接受到,亦唔好被我哋廣東式嘅半肥瘦叉燒所錯估。厚切豚肉同上面試過嘅特色豬軟骨味道無分別,只係差別於兩者取自唔同部位。明太子係博多名產,即係醃製過嘅鱈魚卵,博多拉麵自然跟一匙羮明太子俾你嘆,明太子本身好鬼死鹹,通常伴飯伴麵,依家將啲明太子同啲湯撈勻,湯頭變得鹹香,感覺又唔同晒喇,多咗層次感
。此外,隻溏心蛋亦好正,唔晒多講,睇相都知,蛋黃滑溜,蛋白軟軟嫩嫩
,木耳也很爽,只是配料嘅紫菜唔多脆,但反正放湯,都係浸腍,無所謂啦!
半肥瘦叉燒
試過之後,覺得味吉嘅拉麵只係中規中矩,同好多出名嘅拉麵店仍有大段距離。當然,佢哋嘅定位都係一般中檔消費嘅後生仔,以七十零蚊,叫算係咁啦。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$86 (Dinner)
環境有啲逼,除非你係兩個人霸張四人枱啦!