2017-06-07
下晝聽完講座四點半,走咗去位於SOGO依間Cafe試下下午茶店子出入位好闊,一端係單向梳化位,另一端是對座的座位,中間是工作間和收銀處,而電子取票設於對坐對開,但設計好像不太起眼,而好多時那位置也企滿人便形同虛設;攪到往往走到店中門問店員怎樣攞位⋯下午六時左右門外情況(我食完離開時影的)其實有個情況⋯我拎票後被安排坐在單向座第二張檯,我左右檯之後未有安排人入座,但好多時在外的行街客在不知情下自動入座,最後當然係被店員要求先往另一端取票再安排啦 老實說設計安排和運作是否要改善一下呢?下午茶截至下午六時,TEASET主要係Pancake 配飲品,比起單點價錢平少少叫咗個set B 雜莓pancake, 可以跟咖啡/紅茶或鮮橙汁橙汁據稱是工場新鮮搾再運來的,看到果肉但淡淡的,不甜也不酸的一杯橙汁🙄睇menu都唔知塊pancake咁大塊,我塊面都唔細,塊pancake仲大過我塊面Pancake灑上糖霜和軟雪糕再淋上少量紅桑水漿和3粒新鮮藍莓⋯ 視覺上已感到好手緊Pancake即叫即製,等侯時間大約二十幾分鐘趁熱要快啲食,否則軟雪糕會好快變成奶昔Pancake表面看來很好啊,但切完放一片入口就
下午六時左右門外情況(我食完離開時影的)
老實說設計安排和運作是否要改善一下呢?
Pancake即叫即製,等侯時間大約二十幾分鐘
趁熱要快啲食,否則軟雪糕會好快變成奶昔
Pancake表面看來很好啊,但切完放一片入口就覺得好怪⋯⋯為何唔香口咁軟咁濕咁嘅呢?
迷底解開了⋯
揭底發現這兒的pancake只是單面煎製⋯另一面完全無烤烘過的
是這兒特色嗎?
到預備賣單離去⋯可是等了良久也沒有侍應出現,所以唯有自己走到櫃台結賬,向店員表示等咗一輪都無侍應所以要自己走到櫃台,但侍應無反應 。其實係侍應埋檯幫顧客結賬的⋯