2021-03-02
介紹一間賣少見少嘅舊式粥店啦!裝修簡單啲店面掛起「知粥嘗粥」橫匾,其粥品絕不簡單🥴!粥檔入面滾熱嘅粥底同腸粉蒸爐,炊煙渺渺,即點即製煮出一碗碗生滾粥🥣。間中食下粥暖下胃,感受下街坊嘅人情世故不失為一件樂事。————————————————👅艇仔粥($17)👍🏻聽店員姨姨落單艇仔粥又叫「灣仔」,調好味嘅粥底鹹鹹地,每粒米都熬煮到開花,配料有碎牛肉、水魷絲🦑、豬皮同蔥花等,每一羹都潷到料,非常鮮味👅皮蛋瘦肉粥($19)👍🏻粥底米香綿滑,混和醃過嘅瘦肉絲同皮蛋粒嘅香味,簡單配搭更得我心👅牛脷酥($8)👍🏻「油器三寶」點少得我最愛嘅牛脷酥🐮,混合麵粉同砂糖後油炸而成,外酥內軟,內裡香甜鬆軟,最愛糖餡流出黎炸成酥脆邊角位👅淨腸粉($9)👍🏻腸粉皮幾薄,食得出有少少米漿顆粒質感,唔係街邊10蚊4條,食起粉粉糊糊個種腸粉🙅🏻♀️,甜醬、辣醬、花生醬同豉油放係檯面任加,有無人食腸粉要多醬架?————————————————🚩總結:57蚊就食飽兩個人,行過路過唔好錯過————————————————🌟注意:近大窩口站,行5分鐘就到,記得要配合餐廳嘅防疫守則
————————————————
👅艇仔粥($17)
👅皮蛋瘦肉粥($19)
👅牛脷酥($8)
👅淨腸粉($9)
🚩總結:57蚊就食飽兩個人,行過路過唔好錯過
🌟注意:近大窩口站,行5分鐘就到,記得要配合餐廳嘅防疫守則