踏入十二月,冷鋒真正殺到🌬 除左躲在暖笠笠的被窩內冬眠,另一樣必做的一定是吃火鍋吧🔥今次同朋友去食的是在滿滿食肆林立,競爭激烈的兆萬中心,位於17樓的「紅火鮮料火鍋專門店」不得不提的是,原來紅火有三間分店,我想它能愈做愈大,成功之處應是做到其宗旨: 賣新鮮、賣靚料紅火雖是火鍋專門店,但只要每位加$30即可以刺身料理任食,可以滿足埋想食日本刺身的人,為免眼闊肚窄,今次我同朋友都無加刺身任食,實行留肚吃火鍋🍲醬料區都是自助的,客人可以根據自己的口味「混醬」,旁邊仲有任食前菜如手拍青瓜、豬紅韭菜提供,趁未起動前不妨一試小食,挺開胃除左一般的火鍋湯底,仲有鮮雞煲同蘿蔔崩沙牛腩煲,最特別是有秋冬系列-古法羊腩煲、湘川酸菜魚煲、暖胃的秘製薑母鵝煲、火辣辣的麻辣重慶雞煲及甜粟鮮菌皇煲等等,每款煲都吸引,若果喜歡食海鮮的朋友仔更可用$238的價錢升級海鮮雞煲加任食火鍋,有四款時令海鮮,實行用成本價滿足一眾海鮮迷,光是挑湯底都會讓人頭大了🧠飲品都是自助任飲~~除了常見的汽水,仲有不少韓式飲品提供,種類選擇都非常多,仲有自家煲制的竹庶茅根水,感覺很清涼下火~~~而我們就點左花膠筒鮮雞煲,用左半隻鮮雞,金華

而我們就點左花膠筒鮮雞煲,用左半隻鮮雞,金華火腿,養顏的花膠筒熬製,湯底非濃稠但鮮甜滋補,絕對是適合冬天的養生火鍋

任食配料選簡多多,不是馬馬虎虎交行貨,真是做到賣鮮料的宗旨,做得任食每枱客人叫的配料一定不少,餐廳貼心利用英式下午茶的三層金屬架供食客擺放火鍋配料,既能減省枱面的空間,令空間感大了,又能做到美觀高貴,不致狼狽,一舉二得的做法
雪花肥牛質素挺高,特別推介安格斯牛柳粒,比雪花牛更有驚喜,牛味濃郁,油脂不錯,牛柳粒食落更有口感,海蝦🦐生猛新鮮,皇帝菜是外面少有提供,鮮雞腸同雞雞什等的內臟都有,岩哂鐘意食內臟做配料的火鍋迷,爽口黑柏葉十分有嚼勁,自己滿意墨魚丸同人家讚賞鮮蝦丸都是必嗌之選,成粒長洲大魚丸咁,可以整粒攞去涮或者分成一小粒,同樣是爽彈鮮味

我會過河田雞 - 很有趣的火鍋配料名
簡單來說,就是田雞,外面很少火鍋店提供田雞打邊爐,紅火的田雞是即叫即劏,上枱時田雞肉仲生勾勾會郁動,嚇得友人吃手手😱 但我覺得咁先叫做新鮮,田雞脾好大隻,肉質嫩滑🐸

脆炸魚皮都是我必點的火鍋配料,魚皮可以兩食,當小食過過口癮或者放湯滾幾秒,半脆帶淋的口感都很正

打完邊爐仲有甜品食,就係任食唧唧冰及雪糕杯🍦 雖然是雀巢,較普通的牌子,但這樣已經可以滿足到我們

紅火性價比真心高,食材新鮮不在話下,價錢公道,而且服務跟舒適度都是令人滿意,難怪能在云云食肆中殺出一片天🌤 屹立於兆萬中心內🤭