2008-03-27
到達Grand Cinema 已是6:50 p.m., HKIFF電影<THE HOME SONG STORIES>在7:15p.m.就要開始了. 如何在25分鐘之內在ELEMENTS吃一頓晚餐呢? 剛巧這時見到有一間<HUSK>的東南亞餐廳, 門前有promotion寫著$38 “Malay Laksa”. 二話不說進入.服務生全是南亞人, MENU也不看, 馬上點了特價的Malay Laksa和一杯班蘭葉(Pandanus)特飲($20). 等了3分鐘, 有另一南亞服務生拿著小型電子手寫器材問我“ready to order?”咩話?! 我即刻O晒咀, 咩剛才唔係點左喇咩? 唯有再點一次! 班蘭葉(Pandanus)特飲以前未飲過, 幾好味, 喇唦D湯好濃, 幾正宗. 不過可能是特價菜的關係, 份量少得驚人! D粉四啖就食晒! 埋單時用信用卡, 服務生收左離開, 點知等左3分鐘之後才有另一個服務生說金額太低要CASH! 強!最後成功在25分鐘之內在ELEMENTS吃一頓晚餐. 不過實際進食時間我只用了5分鐘, 其餘20分鐘是在等ORDER,
最後成功在25分鐘之內在ELEMENTS吃一頓晚餐. 不過實際進食時間我只用了5分鐘, 其餘20分鐘是在等ORDER, 等上菜, 等埋單, 等找錢…(店內只有3個客人)