2016-03-30 2617 views
朋友突然興起想食東南亞風味既野食,我就突然醒起係澳門逸園中心既加東。一上到去雖然地方唔算好大,不過都算寬敞同舒適,而且環境唔錯,服務員態度亦都好好。我今次試左個海南鷄飯同新加坡辣沙,睇睇下menu先發現原來佢有個雙拼套餐 ($108)係海南鷄飯拼辣沙,分量比較少,所以最後都係叫左一大碟海南鷄!所有午市套餐都包一杯薏米水,我非常中意佢足料得黎唔會太甜,非常養生,而且可以食得出薏米經過長時間烹煮,完全煮淋但咬落去忍讓保持少少口感,好正 呢款海南鷄飯非常好味,首先鷄肉分量好多,而且肉質嫩滑,每一塊都果滿醬汁,連旁邊既青瓜都非常新鮮爽口。而個飯亦係用左正宗海南鷄飯形式去住,雖然係油飯,不過乾濕度適中,食落去唔會太油膩。比較新穎既係附送既青瓜清湯,味道同普遍跟海南鷄飯餐既較清淡同少油,唔錯 另外呢款新加坡辣沙以米綫做底,配菜有豆卜、鮮蝦、鷄蛋、魚片條同芽菜。湯底非常濃鬱但并不太辣,椰汁味好重而非常香,不過我認爲配料方面略有失色,鮮蝦肉質遍韌同淋,食落去并沒有新鮮爽口既感覺,不過魚片條同芽菜呢個配搭令到米綫食落口既口感變得豐富,都算唔錯。食物質素同價錢都屬於合理,我覺得海南鷄飯比較出色同分量比

食物質素同價錢都屬於合理,我覺得海南鷄飯比較出色同分量比較多,大家下次去不妨試下啦~

2016-03-28
$80 (Lunch)