2021-05-12
老公早前睇到報導,知道有間 “Medium Rare Steak”牛扒店 – 一間可以按照自己食量去落單,而且即切、即磅、即燒嘅扒房!舖頭以自助形式,門口餐牌已列明每款牛肉嘅價錢,而且加$28起配套餐添!揀好就直接喺點餐區排隊落單,店員會因應客人所揀嘅部位同gram數即切即磅牛扒,今次我就揀咗西冷部位 (300g)加配set1 。落完單,店員就會俾個取餐電子牌我哋,然後就可以入去搵位坐低等喇!另外,呢度仲提供即棄圍裙,唔做驚啲牛油會彈到成身都係,好貼心呢!大概等咗十分鐘,當個取餐電子牌響&震動就可以出去取餐!店員先將牛扒煎封至三成熟,以鎖住肉汁,再放上鐵板上,客人可以按自己嘅喜好煎至合適自己嘅生熟程度。塊牛扒真係好足份量,西冷厚身有嚼口,肉味味濃,配上自己所選嘅蒜油,真係絕配!另外,如果嫌唔夠味的話,本身牛扒已附上燒汁,枱上亦有粉紅色岩鹽&黑椒可以自己調味,絕對滿足所有嘅客人。Set 1 就從白飯、溫泉蛋、味噌湯、沙律同飲品中5選3,當中個溫泉蛋非常唔錯,加上醬油同調味倍添風味。成個set埋單唔使$200,而呢個價錢,呢個質素,我覺得絕對超值⋯下次真係要過嚟試埋其他部位!
大概等咗十分鐘,當個取餐電子牌響&震動就可以出去取餐!