2023-02-19
旺角砵蘭街有間「沙田頭火鍋」,想必同「沙田頭」呢個地方有關係,但肯定嘅係呢啲港式風味火鍋店,貴精不貴多,湯底同食材都好有保證!呢間火鍋店裝修貼地,分上下兩層,上層有私隱度高啲嘅厢房,下層擺放嘅長枱唔多,相對空間感大啲,又坐得舒服啲、自在啲!鴛鴦鍋(原生椰子文昌雞鍋拼特製沙嗲湯鍋)$208朋友鍾意清淡啲嘅湯底,而我就鍾意濃郁啲,揀鴛鴦湯底就可以滿足兩個人嘅願望。原生椰子文昌雞鍋真材實料, 侍應姨姨會喺客人面前開椰子,將椰子水倒入鍋中,半隻文昌雞另上,睇到有足半隻雞!雞鍋另外有粟米、海底椰、雪耳、杞子等塞爆成個煲,湯底滋潤清甜!滾咗一陣之後,沙嗲湯底開始呈現金黃色澤,雖然入面係無料嘅,但係淥過嘅食物都好掛湯,滲出濃濃嘅沙嗲味!美國頂級牛小排(細)$238幾欣賞呢個牛小排,首先師傅刀工好,牛肉切得片片都好均勻,望落色澤靚雪花多,而且油脂較豐富,淥幾分鐘食最好,軟腍腍一啲都唔鞋,真心唔錯!西班牙黑豚肉$148平時打邊爐,我一向都係鍾意食牛肉多過豬肉,因為牛肉口感更佳,不過呢個黑豚肉好新鮮,肉質鮮嫩,幾彈牙,薄薄一片,更吸收湯汁精華!四寶丸$98食港式風味火鍋,唔可以唔叫手打丸,因為自家製,一定
鴛鴦鍋(原生椰子文昌雞鍋拼特製沙嗲湯鍋)$208
美國頂級牛小排(細)$238
西班牙黑豚肉$148
四寶丸$98
食港式風味火鍋,唔可以唔叫手打丸,因為自家製,一定比出邊食到嘅特別新鮮彈牙,價錢反映到質素!四寶丸有牛丸、豬肉丸、墨魚丸、蝦丸。自己最鍾意蝦丸,食得出一粒粒完整嘅蝦粒,較有質感!
蜂巢豆腐$38
出面食嘅蜂巢豆腐,通常係一片片嘅,呢度係一條條嘅, 食落去比出邊食到嘅軟腍啲,食物本身都好索湯汁,好適合打邊爐!
雞脾菇$38
幾肥厚大塊,係個人打邊爐最愛娃娃菜之外嘅蔬菜!
麻辣鴨血$78
原來有唔少熟食選擇,鴨血麻辣味温和易入口,又食到辣椒、韭菜、香蔥嘅香氣!
忌廉$14
算係良心價,依家出邊一般都收十幾二十蚊!
醬料費$5一位,另收加一服務費