2020-11-28
喺石門食完飯好飽,所以朝住沙田火車站方向行吓散步🚶♀️。行到去河畔花園附近,離遠見到長長人龍,就走埋去八下。原來大家排緊嘅小店叫「豆乳狂人」,個個都期待食飯後甜品。人龍不斷,我開始排時前面約十個人,但當我買完後就成廿幾卅人,認真厲害👏。不過其實等十五分鐘左右就排到。小店有好多嘢食,例如芋圓、豆花、豆乳奶蓋同豆豆甜品等,花多眼亂🙈,因為樣樣都想食。呢度亦不乏鹹嘅小食。除此之外,小店仲設置大大個雪櫃,入面放咗各款口味嘅豆乳。小店號稱此乃宇宙最強豆乳‼️,營養同蛋白質含量極高,容易發酵,因此最佳保存方法係即時放入你個肚,哈哈。等咗陣後生男店員(老闆?)就執齊嘢飲嘢食畀我哋,佢好好禮貌又落力👍。我哋即席搵咗個地方食咗甜品先,樽裝豆乳就拎返屋企同屋企人分享,好彩天氣唔熱咋🙏🏻。豆味芝士奶蓋豆乳茶($35),呢杯好好飲🤤,我排隊時聽見後面個女仔話奶蓋係呢度最正,我認同!豆味芝士奶蓋味道恰到好處,🧀芝士鹹香唔會過重。茶底係凍頂烏龍茶加特濃豆乳,最底部就係豆乳布甸🍮。成杯口感好豐富,有唔同層次,另外仲搭一串手工白玉🍡。超煙韌豆花($32),齋睇個名唔係好知有乜料,但一打開時就發現係有雙色珍珠,口感Q彈。
小店有好多嘢食,例如芋圓、豆花、豆乳奶蓋同豆豆 甜品等,花多眼亂🙈,因為樣樣都想食。呢度亦不乏鹹嘅小食。
我哋即席搵咗個地方食咗 甜品先,樽裝豆乳就拎返屋企同屋企人分享,好彩天氣唔熱咋🙏🏻。
手工特濃豆乳,我要咗三款口味,包括燕麥豆乳($18)、特濃可可豆乳($20)以及桃膠豆乳($22)。🥛豆乳超濃稠,但鍾唔鍾意就見仁見智,因為原味道冇加糖,未必咁易入口。不過其實店員都有問客人使唔使加糖。豆乳加入咗配料後,口感變得冇咁細滑,但都OK。每樽有500ml,份量幾多。
總括嚟講,小店用心經營,客人係會感受到的☺️。食物以外,小店所採用嘅外賣器皿超高質,絕對可以重用♻️,其他舖嘅即棄餐具完全冇得比。豆乳唔係我杯茶,不過我就覺得 甜品好出色,下次經過都一定會再食。