2019-10-10 170 views
同男朋友係荔枝角D2 place 行完街,感覺有啲口渴,就係附近宇晴匯搵到間飲品店,立即入去買返杯。入到商場,店舖好顯眼,因為外面有一個又大又亮又靚既閨蜜燈光牌。店舖有唔同系列既手調飲品,而當中最受歡迎既招牌系列,所以就點左玫瑰奶蓋及秘製原粒鳳梨梳打。玫瑰奶蓋的茶底是玫瑰鐵觀音。奶蓋有少少咸咸的味道,問過老板後,原來是鹽味奶蓋。鹽味奶蓋令飲品完全不覺膩口,而又不會失去奶蓋香濃的味道。茶底有陣陣的氛和的玫塊味,和鐵觀音茶味香濃,玫瑰奶蓋配玫瑰鐵觀音,很讚! 秘製原粒鳳梨梳打,鳳梨是由店鋪將原粒鳳梨烹調數小時,將鳳梨的香甜及水份提煉出來。所以,雖然原味梳打本來沒有味道,但加上秘製鳳梨後,整杯飲品變很香甜及清新。