2021-07-08
同事生日想食板神鐵板燒,早前係觀塘分店book唔到位,還好book到銅鑼灣分店,同事話呢間鐵板燒食材新鮮,價錢公道味道好。今日我哋一行四同事一齊去試試!順道為生日同事慶祝。餐廳在30樓高層,遠望維多利亞港,景色怡人。我們四人安排坐在鐵板位,廚師精湛的廚藝盡在眼前。侍應招呼也週到,奉上每款食物都有講解一下。選擇了一款廚師發板套餐,一盆海鮮好新鮮!前菜有麵豉青瓜、水雲、日本蕃茄、煙三文魚沙律。我比較喜歡水雲擁有獨特的黏滑口感,酸酸地好開胃。日本蕃茄非常甜美,加左少少鹽吊味更可提升味道。煙三文魚帶著點煙燻的風味與鹹味,配上新鮮的沙律菜真係好好味啊!刺身每次都不同,每次都選最新鮮的,吞拿魚本身含豐富魚油, 油脂甘香,入口即化, 經過廚師燒過,魚的鮮味更濃,更甘香鮮甜!間八入口感覺爽口彈牙。深海池魚肉質鮮嫩肥美,魚油甘香。黑豚肉煎至微焦,肉質嫩味道濃,油脂甘香,加上包住的餡料係蒜和蔥,更味道更濃更香。白鱈魚煎到表面金黃色香脆,肉質嫩滑細膩,油份適中。大蝦兩食,經過廚師泡製後,蝦頭煎至香脆可口,蝦肉超級鮮甜彈牙,特別係嗰啲醬汁好好味!由會郁嘅鮑魚經過廚師處理,既鮮甜又彈牙。等待廚師炒飯時,先飲碗麵
刺身每次都不同,每次都選最新鮮的,吞拿魚本身
含豐富魚油, 油脂甘香,入口即化, 經過廚師燒過,魚的鮮味更濃,更甘香鮮甜!間八入口感覺爽口彈牙。深海池魚肉質鮮嫩肥美,魚油甘香。 黑豚肉煎至微焦,肉質嫩味道濃,油脂甘香,加上包住的餡料係蒜和蔥,更味道更濃更香。白鱈魚煎到表面金黃色香脆,肉質嫩滑細膩,油份適中。 大蝦兩食,經過 廚師泡製後,蝦頭煎至香脆可口,蝦肉超級鮮甜彈牙,特別係嗰啲醬汁好好味!由會郁嘅鮑魚經過廚師處理,既鮮甜又彈牙。 等待 廚師炒飯時,先飲碗麵豉湯,味道鮮味,廚師將飯、煙肉、蔥花、蛋在鐵板上炒,翻來覆去,越炒越香,甚有鑊氣! 到整 甜品,真係大開眼界,一件普通麵包,廚師用牛油、沙糖就在鐵板上就變成香甜脆口嘅蕉糖多士!最後有蛋糕為同事慶生。
全程廚師都好細心和專心做食材,食客用心品嚐就是對廚師的尊敬,謝謝廚師,辛苦晒!