2023-01-11
間唔中都會嚟鰂魚涌東匯坊食晚飯,之前幫襯過地庫嗰間石燒牛扒專門店,今晚唔想食住家飯,提議落嚟「醒辰冰室」開餐。餐廳以快速慢食(Fast Casual)為營運理念,店內裝潢時尚,牆上繪有由本地插畫家創作嘅壁畫,線條簡潔,率性幽默,為餐廳添上藝術氣息。冰室晚市有套餐供應,選擇非常豐富,足足有成 20 款,而且仲要免收加一,夠曬經濟抵食。我哋每人點咗一個 Dinner Set,套餐奉送意大利雜菜湯 或 西班牙火腿蜜瓜沙律,包咖啡或茶,配甜品亦只需另 +$15。個沙律做得好有誠意,唔單止擺碟精美,而且每件密瓜都用西班牙火腿包裹住,火腿片鹹香油潤,同清甜爽口嘅哈密瓜簡直係絕配!扒鮮三文魚伴雜果薯仔沙律 ($88) 三文魚扒大大塊,非常厚身,魚皮煎得超香脆,魚肉剛熟,火候控制得恰好,仍然保持嫩滑質感,入口啖啖肉,相當 Juicy。無諗過連薯仔沙律都有驚喜,雜果同薯仔嘅比例啱啱好,配上嘅酸酸甜甜沙律醬,很滋味,充滿港式茶餐廳風味。至於另一客烤紐西蘭香草牛柳伴意粉 ($128) 亦做得好有水準,牛柳嘅生熟度剛好,肉質軟滑,粉紅嫩心,再加上紅酒燒汁,令肉味更濃郁,以彈牙嘅意粉伴吃,Perfect Ma
我哋每人點咗一個 Dinner Set,套餐奉送意大利雜菜湯 或 西班牙火腿蜜瓜沙律,包咖啡或茶,配 甜品亦只需另 +$15。
至於另一客烤紐西蘭香草牛柳伴意粉 ($128) 亦做得好有水準,牛柳嘅生熟度剛好,肉質軟滑,粉紅嫩心,再加上紅酒燒汁,令肉味更濃郁,以彈牙嘅意粉伴吃,Perfect Match。
一場嚟到,梗係要食埋 甜品先走,意大利芝士餅 同 心太軟,每款都只係 $15,非常抵食。
Tiramisu 香軟滑溜,微苦嘅咖啡味,恰恰中和了咖啡酒嘅甜,也平衡了芝士嘅膩感,味道唔錯。心太軟有流心效果,入面嘅朱古力醬好濃郁,蛋糕亦非常鬆軟,為晚餐完美作結。