2018-03-29
同事問:陣間你去飲茶 ? 去邊度呀 ? 我:咪去"飲茶"囉一直以黎去南豐都係上到ovo個間店食個lunch,樓上個層就好似未接觸嘅新世界咁,同埋個印象係越上一層嘅餐廳越貴今日終於有機會一試,一去到門口,已經有人排緊隊,好彩我地book左位門口有半架貨車嘅物體,大大隻字寫住間店名,仲有營業時間,幾特別近門口接待位仲有個幾特別嘅裝飾幾搶眼坐到埋位一望,連裝食物嘅碗都特別唔同,碗內有條小錦鯉食物方面,今次叫左幾款,睇張貼心紙見個包咁靚,一於叫叫,結果亦如意料之內,製作十分精緻,可愛,(尤其3隻小豬) 相信一定好吸引到小朋友3籠包分別各有名堂綠色:吉川奶子 (流沙綠茶包)橙色:睇住流奶 (流沙奶皇包)豬仔:一籠八戒 (叉燒包)(自己夾個包埋位,就玩野喺對眼下面用筷子吉個窿,造成"嘔奶"嘅效果)個炒飯又係有特別嘅名堂,叫近朱者赤其實係咸魚雞粒炒飯 (咁何解d飯紅色嘅呢 ?) 就係因為用左紅菜頭汁仲有叫左個大雞春卷,個size都幾大件下,味道都唔錯,入面幾多餡,幾足料其實見成間店都好爆棚,又有唔少外國人幫襯,都真係有其吸引力雖然感覺都唔平,但係佢嘅特別裝飾,職員態度都有禮,食物亦製作精美,都值得一
我:咪去"飲茶"囉
近門口接待位仲有個幾特別嘅裝飾
幾搶眼
坐到埋位一望,連裝食物嘅碗都特別唔同,碗內有條小錦鯉
3籠包分別各有名堂
綠色:吉川奶子 (流沙綠茶包)
橙色:睇住流奶 (流沙奶皇包)
豬仔:一籠八戒 (叉燒包)
個炒飯又係有特別嘅名堂,叫近朱者赤
其實見成間店都好爆棚,又有唔少外國人幫襯,都真係有其吸引力
雖然感覺都唔平,但係佢嘅特別裝飾,職員態度都有禮,食物亦製作精美,都值得一試嘅