2022-09-30
觀塘成業街,對我哩講好有感情,曾經係哩條街返過兩份工,開過自己嘅公司,但咁多年經過新匯聚,總係過門不入,原來又係有原因....今次要傾保險,基金同老強,所以約咗幫我處理哩一大埋問題嘅 agent 妹妹出嚟食飯,佢地大本營係觀塘,所以佢話上新匯聚開餐.我原本唔想去新匯聚,但我提意其他地方交通唔太方便, agent 一個妹妹仔歸家麻煩,佢提意D餐廳又好鬼貴,雖然佢話請,但我都唔想食人隻車㗎..... 新匯聚係佢推介中叫做最平.... 又有地鐵方便佢返新界北,無計.....點咗鵝腸併墨魚,豉椒炒花甲,酥炸桶蠔,豉汁蒸白鱔,密糖薯仔牛柳粒.優點 : 1, 交通方便啦!2, 豉汁蒸白鱔最掂,鱔肉鮮甜嫩滑入口即溶,豆豉汁惹味唔係單一只有咸味.3, 豉椒炒花甲無沙.4, 密糖薯仔牛柳粒夾自己口味,牛柳點夠甜,但煮得啱啱好,煮得再耐d就過火會韌.缺點一大鑼!1, 原本叫鵝腸併墨魚,嚟咗紅腸併墨魚,之後轉啱咗嚟鵝腸,鵝腸外貌嚇一跳!我沖口而出爆咗句"咩哩㗎!", 第一次見咁大舊膏!心知不妙!有D餐廳嘅鵝腸係無膏,好明顯新聚匯嘅鵝腸係有膏,仲要係勁大舊!另外,顏色係好奇怪嘅灰色,唔通哩隻係灰天鵝?最後,鵝
優點 :
1, 交通方便啦!
3, 豉椒炒花甲無沙.
缺點一大鑼!
另外,顏色係好奇怪嘅灰色,唔通哩隻係灰天鵝?
最後,鵝腸好似烚咗好好好耐,完全無味道,正常鵝腸點都會落吓麻油呀,滷水呀,我相信係無!人地食鵝腸點嘅辣油好香蒜味,新匯聚連辣油都唔香同淡味!我怕辣都要不停點辣油,仲要麻煩侍應俾多碟辣椒豉油先叫做入得吓口! 攪咩呀!
墨魚唔彈牙有D韌,無咩鮮甜味,唉..... 唔掂檔.....
2, 原本係叫薑蔥桶蠔,又攪錯煮咗酥炸桶蠔!睇睇張單真係落錯咗酥炸桶蠔,唉...... 局放底!
雖然炸漿夠酥脆,外脆內軟,但同我心目中嘅要求有點距離,原因炸漿唔夠多,我要求炸漿包哂成隻蠔完全唔透光外面見唔到隻蠔,咁嘅炸漿夠多先為合格,當然...... 好多餐廳都做唔到了......
3, 豉椒炒花甲好似豉椒炒蜆,蜆肉又細又少,又唔多夠熱!
4, 叫罐汽水,俾咗隔離枱,又攪錯!都算!少事啫.... 但叫住佢汽水係我地點,都仲要俾錯人,最好笑係口就話俾緊你,但汽水就俾錯人地!
有個侍應仲要走埋嚟同我地講,鵝腸份量俾多咗你地㗎! 真係多謝哂!
事後終於真相大白!明白點解咁多年都過門不入!又一次唔聽第六感嘅後果!
無下次了.....