2019-06-24
今晚又同豬隊友食好西, 朋友今次真係無介紹錯, 唔止海鮮新鮮, 服務仲好好。入到店舖, 店員安排座位後便安排俾茶我哋飲再介紹石鍋海鮮餐有啲乜嘢食, 因為我同豬隊友兩人都喜歡食海鮮多過牛肉所以嗌咗個有蒸氣海鮮餐,沙包蜆 & 竹串海中蝦店員細心將沙包蜆同埋竹串海蝦放在蒸氣石鍋上. 再冚蓋較埋時間, 夠鐘幫我哋夾起沙包蜆同埋海中蝦。雖然沙包蜆同埋竹串海中蝦唔會好大隻, 不過勝在夠新鮮同埋夠甜, 同埋蒸得唔會過火大連鮑魚日本元貝鮑魚洗得好乾淨, 加咗蟲草花來蒸鮑魚, 好香蟲草花味又唔會搶咗鮑魚味, 爽口彈牙清蒸美國桶蠔桶蠔雖然唔係好大隻, 但勝在新鮮肥美。Yummy Yummy薑蔥蒸鮮魷用咗薑蔥蒸鮮魷更加帶出魷魚鮮味手刴豬肉丸及墨魚丸由細到大阿媽教落食肉餅同肉丸1定要自己刴先至有質感, 很少喺出面食到手刴肉丸同埋墨魚丸的確係有驚喜,同埋係極好食的。金銀蒜蒸勝瓜食完肉同埋海鮮, 係時候食吓瓜菜類, 用金蒜同埋銀蒜蒸出嚟勝瓜, 唔駛講都知好味啦XDD最後食全晚精華, 我哋選咗南瓜雞做今晚的粥底, 完全吸收曬今晚所有海鮮同埋肉類精華,再加埋南瓜同埋雞本身甜味, 咁就完滿結束咗美味晚餐
沙包蜆 & 竹串海中蝦
大連鮑魚日本元貝