2019-10-16
今日特登去觀塘搵朋友食呢間餐廳,因為佢話幾抵食 原來呢間日頭係叫360冰室,難怪裝修咁冰室feel,然後晚上就變成發哥粥底火鍋。本來我想叫雞煲火鍋套餐,但係朋友話呢度啲海鮮幾新鮮如果揀雞煲就食唔出鮮味,所以最後都揀A龍蝦餐粥底火鍋。等火鍋嘅過程侍應先上咗冰鎮鮑魚同埋蒜蓉泰醬焗青口。冰鎖鮑魚好入味味道清甜,口感幾爽口。而青口都幾好味,個人本身唔太鐘意青口果種味,但泰醬幾濃味,所以岩岩好蓋過青口陣味。每人一盅燉湯。湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼等,好多料呢度啲竹蔗茅根都係任飲嘅,味道唔算好甜,係天然嘅味道,似係只有本身竹蔗嘅甜味,無點加糖,咁樣反而無乜負擔咁飲多幾杯前菜:海鮮盤D海鮮好豐富呀! 而且都幾大!最驚喜係第一次食多寶魚,魚肉彈滑,唔鬆散好好食。貴妃蚌同蟶子皇都好鮮味,肉質爽口。龍蝦有膏的, d蝦龍好扎實又幾彈牙,好有蝦味好想食多隻。食完海鮮其實都飽左一半,之後仲可以點8款食物, 本來我以為好少,但最後係食唔晒的脆鯇魚腩好大件,而且俾我地的部位都好爽好有肉蝦滑都幾多蝦粒,但份量就唔多。食唔晒d配料,但都想試下個粥底,畢竟係海鮮的精華所在嘛!!落埋粟米南瓜芋頭、爛飯、菜圃同蔥,d粥好綿滑
等火鍋嘅過程侍應先上咗冰鎮鮑魚同埋蒜蓉泰醬焗青口。
每人一盅燉湯。湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼等,好多料
前菜:
海鮮盤
龍蝦有膏的, d蝦龍好扎實又幾彈牙,好有蝦味好想食多隻。
脆鯇魚腩好大件,而且俾我地的部位都好爽好有肉
蝦滑都幾多蝦粒,但份量就唔多。
食唔晒d配料,但都想試下個粥底,畢竟係海鮮的精華所在嘛!!
落埋粟米南瓜芋頭、爛飯、菜圃同蔥,d粥好綿滑,又有陣鮮甜味我食左2碗, 店員仲幫我地打包走好貼心!