我平時間唔時就會食吓精緻小小嘅港女蛋糕,朋友推介雙魚小姐社交平台 shop俾我,話呢間店嘅蛋糕和烘焙製品樣靚又好味,最近仲喺尖沙咀開埋實體店。成日喺尖沙咀出沒嘅我,途經實體店,醒起朋友介紹,一於入去幫襯吓!去到門口見到黑色條紋門面、雲石地階,透明櫥窗透着彩色花海和擺放別緻嘅產品,可見店舖老闆對格調嘅追求。入到店舖,黑白色牆板和櫃身、木紋地板,加上射燈光影,感覺優雅雅致。店舖內設兩張小圓枱供客人堂食,兩面牆display左花束、永生花擺設、酒類、慶祝用品等,原來雙魚小姐不只售賣蛋糕和烘焙品。近門口位置一個大玻璃櫃展示出我今次想幫襯嘅蛋糕和餅塊!花多眼亂,件件出品外貌都好似唔錯,而且店舖幾貼心有唔同牌仔介紹產品!新店開業仲有優惠活動,現凡於新店內惠顧任何產品只要follow店舖社交平台同打卡等,即減$10。✔️雙魚小姐招牌松露奶油芝士卷$48見到得返最後一件,立刻拿下,呢件芝士卷好強調層次感,內層包身彈牙有嚼勁,外層焦香酥脆,底層塗有焦糖醬,面層芝士奶蓋混入白松露油,味道甘香又不霸道,松露香氣會係口腔徘徊良久。✔️濃厚抹茶巴斯克芝士蛋糕$50抹茶味係我喜愛嘅味道,呢件蛋糕唔算大件,但飽肚感十足

✔️雙魚小姐招牌松露奶油芝士卷$48

✔️濃厚抹茶巴斯克芝士蛋糕$50
抹茶味係我喜愛嘅味道,呢件蛋糕唔算大件,但飽肚感十足,真材實料!上層cream滑溜易入口,上面撒滿精選抹茶粉,濃郁帶少苦澀,平衡奶油忌廉甜膩感。中層某處塗抹咗抹茶醬,更顯濃厚茶味,蛋糕牛油香滿滿,整件混和咗抹茶粉,全方位呈現抹茶風味,抹茶控必試!

✔️開心果流心麻糬牛油鬆餅$45
呢個鬆餅層次做得唔錯,內層開心果忌廉芝士餅餡有柔和奶油味,口感鬆軟,搣開中間位置嘅麻糬流出,香甜綿密,外層見到特別深色焦烤一層,濃厚一層烘焙香氣,亦特別脆香。面層烤過嘅開心果粒大小不一,增添口感。

✔️香烤伯爵鮮奶茶$40
一向鍾情茶和奶類製品,兩者結合一定唔會出錯,採用4.3日本明治牛乳,奶味剛好,質感輕盈滑溜,手工烘烤伯爵茶茶味濃度亦恰到好處,滲出獨有香氣。