2019-03-05 1126 views
自地鐵開通後,去西營盤方便好多,多左好多餐廳,熱鬧左唔少。而我今次就係第三街發現一家小型酒吧餐廳🍴。無論餐廳裝潢、食物飲品賣相及味道、店員服務,都好好。我一定會再encore既餐廳之一 !餐廳面積雖小 但見到店主係decorations方面有唔少心思 自己最鍾意坐門口既高座位,面向街而坐,身旁有post card牆,背後有bar同埋店員努力製作為背景,打卡一流!♔♔♔食物方面,小食、前菜、主菜、甜點及飲品選擇都唔少,我同男友就揀左:1️⃣爆脆墨魚大口仔配山葵醬ᴴᴷ$35 外層炸粉非常薄身,即炸口感酥脆,裡面既墨魚圈有咬口但唔會韌,送啤酒🍻或凍飲一流,係happy hour必點之選!👍🏻👍🏻 2️⃣拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟ᴴᴷ$78焗溶左既車打芝士鋪係薯條上,拎起時有拉絲效果,薯條係粗身既,外脆內軟,集薯味、牛味、芝士味一身,好香濃。美中不足既係牛坑腩有d乾身,同埋如果芝士再多d會更正。又一配啤酒🍺系列。3️⃣葡萄牙洋腸煮蜆(配法包)ᴴᴷ$118店長話d蜆都係每日去附近街市買,上檯時眼見隻隻都幾大隻,蜆肉漲卜卜,入口好鮮甜多汁又無沙,好入味😋,食到lamlam👅。不過葡萄牙洋腸味道有d太重,唔太習慣😅

♔♔♔

1️⃣爆脆墨魚大口仔配山葵醬ᴴᴷ$35

2️⃣拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟ᴴᴷ$78

3️⃣葡萄牙洋腸煮蜆(配法包)ᴴᴷ$118
店長話d蜆都係每日去附近街市買,上檯時眼見隻隻都幾大隻,蜆肉漲卜卜,入口好鮮甜多汁又無沙,好入味😋,食到lamlam👅。不過葡萄牙洋腸味道有d太重,唔太習慣😅。

有美食又點少得嘢飲贈慶呢!?我地叫左三杯飲品:

4️⃣樽裝手工啤‘Lion Rock’ Dream ᴴᴷ$70
價錢唔算平,不過勝在味道特別,麥味唔會太重太苦,有桂花清香,唔太飲啤酒既我好鍾意!

5️⃣Kombucha ᴴᴷ$45
呢個係一種‘發酵茶’,味道有d似醋,幾濃郁,偏酸,好開胃,可以去食物既肥膩感👍🏻。不過我本身係鍾意飲酸性飲品,但男友就覺得太酸,所以大家叫既時候就注意啦。

6️⃣最後,因為想同男友再坐多陣傾計,我地口淡淡就叫多左杯Lemonladeᴴᴷ$48
賣相好令,紫💜💛黃配色好襯,味道好refreshing,仲有粒粒檸檬🍋皮,有咬口之餘,仲好有檸檬香!

7️⃣差d唔記得左個甜品:Pavlovaᴴᴷ$48
係一種以酥脆既蛋白酥為基底,內部柔軟(轉自維基😛),第一次食,唔太識評價,不過就唔太係我地杯茶,有d漏。份量都幾大,有唔少生果,幾colorful,同幾個frd share都仲得。

店主超級nice,見我地有選擇困難,好細心同我地講解menu上既食物飲品!👍🏻👍🏻👍🏻,而且無加一服務費!一定會再encore!支持香港小店!

2019-02-28
$221 (Dinner)
  • 爆脆墨魚大口仔配山葵醬