2021-04-06
住咗喺大角咀接近一年,但都無留意到呢度有間隱世中菜餐廳--喜聚坊,直至早排喺網上見到有人介紹,先知喜聚坊可以食到好多手工菜式,部分仲已經失傳,坊間好難食到。呢晚就同老公二人去晚飯,一入到門口,已經見到好多大廚嘅得獎照片,令我哋都非常期待。老火煲鮮磨龍王杏汁煲唐排白肺湯($268)奶白色嘅杏汁白肺湯入口鮮甜滋潤,啖啖精華,大廚不落一滴味精,真材實料,如果豬肺份量再多D就更好啦!白菜仔白玉球($168)店內有一系列古法失傳菜式,好多都好吸引!我哋第一次去,唔知道原來呢D古法失傳菜式全部都要預約先食到!好彩當日有熟客預約咗白玉球,是晚先可以食到!白玉球用豆腐製成,上湯熬製後口感軟綿,味道鮮甜,墊喺底嘅白菜汁亦鮮甜好味!失傳醬脆皮生炒骨( $148)餐廳用新鮮骨即炸,外皮超脆,入面肉質彈牙,酸甜惹味超送飯!份量亦慷慨,值得一試!避風塘辣蟹(小)($480)雖然點咗細蟹,但份量比我想像中多,3-4人食都夠。避風塘辣蟹擺碟吸睛,放在玉製天鵝上,伴著閃燈出場,氣勢十足!辣蟹配合大量蒜酥一起炒起,特別香口滋味!蟹肉亦肥美厚實,食落啖啖肉,好滿足!
老火煲鮮磨龍王杏汁煲唐排白肺湯($268)
白菜仔白玉球($168)
失傳醬脆皮生炒骨( $148)
避風塘辣蟹(小)($480)