2019-02-10
朋友提議去間另類打邊爐,去左尖沙咀食「黃記煌」,有幾款套餐鍋同自選鍋,我們就選了4款自選食材的鍋,有廣島蠔、白蝦、石班柳及安格斯牛小排$298,仲選了招牌海鮮鹹鮮汁。除了火鍋料外,還有小食選擇,叫了兩個小食,因叫兩客第2客可獲半價。喜歡爽脆口感,叫了涼伴鮑片海蜇頭$48一客及夫妻肺片,牛肚煙韌,切得薄薄的;而海蜇頭,好粗身,彈牙,還有紅蘿蔔絲及青瓜絲好脆口。最有特色係每枱都用紅色花瓶般的器皿上枱,好宮廷的感覺,先看第一層係,係蔬菜配菜類,店員放上油後,再放配菜,有青紅椒、蒜頭、洋蔥、西芹紅棗和紅蘿蔔炒香。第二層,係主食,剛選的海鮮,有白蝦,石班柳,廣島蠔及安格斯牛,望落似已經醃好了,店員戴上手套慢慢鋪上,排得靚靚。第三層係鹹鮮醬,店員待食物有大半熟後淋上面,再焗。最後放埋芫茜,就食得喇。先食廣島蠔又大又唔腥。白蝦彈牙,石班柳厚肉,鮮味。食完無湯燜海鮮後,可叫店員加湯,就開始另一食法,打邊爐。先叫腩肉片$68同油麥菜$35,叫了萵筍$42,好爽脆,還有油麥菜$35。飽肚叫了豬腩片$68。再叫了特製雙併丸$69,包括了鵝肝蝦丸及松露墨魚丸,鵝肝香又每粒蝦丸更滑,另外松露墨魚丸又香又彈牙。雙
第三層係鹹鮮醬,店員待食物有大半熟後淋上面,再焗。
最後放埋芫茜,就食得喇。
先食廣島蠔又大又唔腥。
白蝦彈牙,石班柳厚肉,鮮味。
食完無湯燜海鮮後,可叫店員加湯,就開始另一食法,打邊爐。
先叫腩肉片$68同油麥菜$35,
雙併餃$42,叫了韮菜餃及新加坡魚蛋,魚蛋大粒彈牙,好鮮味。
仲有平時較少見的萵筍,好脆口,清甜。
飲品叫了啤酒,叫了Orion生啤$48及Asahi$48, 是打邊爐絕配的。
食到尾聲,還有甜品,有「許留山」嘅餐牌,好驚喜,而且質素絕對有保證。先叫多芒西米露$38,同西瓜蘆薈爽$28,夠冰凍夠解渴。
再叫埋芒果班戟$26(兩件)。好完美的一餐。