上星期某日夜晚想食上海菜, 於是就搵下油尖旺邊間上海菜未食過,見到哩間皇之家大姊小籠包comment都唔錯,價值都頗經濟,就決定去試一試。 閒日的7點半只有3-4成客人,起初有D擔心,以為自己又俾假食評呃左,膽粗粗照落order~ 二人的晚餐如下:- 醱辣湯。友人話味道唔錯,但驟眼一睇, 料似乎唔係好足,睇落好似好稀,不過我無試過,評論不可作實。 小籠包。一籠兩隻, 果然係此店推介之作,皮真係夠薄,涵都幾入味,淨係夾起都覺得重手,果然湯汁好滿,一啖放入口一咬,滿口都係湯汁,好滿足!!! 什菌娃娃菜。好普通嘅一個上湯娃娃菜,什菌好少,D娃娃菜都好少,又唔新鮮,唔值$36一碟.... 蔥油排骨湯麵。湯嘅顏色好深, 以為好湯好入味,點知太多蔥,攪到成碗都係好勁嘅蔥嘅味, 好一般~~~仲有D排骨即係豬扒,有4成都係骨,4成係肥膏,得番2成係肉,點食呀?!?!?!$30雖然唔貴,但完全唔值囉~~~ 蔥油餅。好的骰, 個外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK! 雞絲粉皮。D粉皮都未解凍,食落口仲係冰凍嘅!?!?仲有一條條好似豬腸咁捲埋左一齊,好明顯未完全解凍,還好個醬味道唔會太(漏),補救得番,唔係

二人的晚餐如下:-

一般貨色~

蔥油餅。好的骰, 個外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK!

雞絲粉皮。D粉皮都未解凍,食落口仲係冰凍嘅!?!?仲有一條條好似豬腸咁捲埋左一齊,好明顯未完全解凍,還好個醬味道唔會太(漏),補救得番,唔係又係唔合格囉!!!!仲有雞絲同粉皮比例好唔balance~~~

總括嚟講只有小籠包係推介之作,其他一係一般過一般~~~但還有一點可取之處就係,食物份量好適合1-2人食,的的骰骰咁,可以order多幾款,如果要求唔高,為求是是旦旦攪掂一餐的話,哩度都可接受嘅~~~~但脆對不至於笑臉囉~~!!!
2010-11-04