2018-10-05
今日去到黃大仙一個就腳得黎,環境恬靜既地方與女朋友共進晚餐。今日叫左唔少野食,第一樣係生蠔分別有Gillardeau no2 同fine de Claire no1食個海鮮頭盤開始今晚既晚餐~ 兩款生蠔感覺都算新鮮,加上檸檬汁幾開胃。之後叫左龍蝦濃湯,配搭既麵包同個湯幾夾,旁邊既香草沙津醬都好香香草味,但我個人真係鍾意個湯多啲。係龍蝦濃湯之後有龍蝦意大利飯,佢用既意大利飯比較大粒,火箭菜、龍蝦汁同小甜茄味道好夾。海膽扁意粉個汁都係龍蝦汁,海膽既甘甜味幾突出,意粉質地都唔錯,算係今晚亮點。仲有一道係肉食主菜,肉眼扒,10oz好足量,薯條炸得好到位,我唔太鍾意佢牛扒處理得有啲乾,但整體味道都唔錯。跟牛扒有三款汁,分別係胡椒汁、洋蔥汁同紅酒汁,我比較鍾意洋蔥汁,用黎點薯條幾好食。食晒野會上飲品,叫左兩款花茶,薑茶同個糖唔太夾但個bloody orange 既酸味幾好飲。總結呢到其實離地機站都好近,但由於佢地理環境幫助下,感覺好恬靜,坐落好舒服,適合傾下計。
今日叫左唔少野食,第一樣係生蠔