2014-10-02 1870 views
趁今日假期可以帶狗狗一齊出去玩,於是揸車黎到元朗呢個高爾夫球場附近既茶餐廳。今日天氣超熱,由於帶左狗狗,所以只可以揀戶外坐,馬上叫左杯綠茶紅豆冰消下暑先。見到d紅豆都幾大粒,煮得都幾軟身。但個雪糕就無乜綠茶味。再叫左個豬扒包,豬扒包𥚃面夾左d炒洋蔥,但我自己本身因為唔鍾意食洋蔥,所以無食洋蔥。個包裡面塊豬扒係連骨,所以食落時有d麻煩,要切走d骨先食得。略嫌個包太乾身,塊豬扒都算juicy唔油膩,如果個包再焗至軟身會好味d。小食煙肉腸仔卷,睇落好似好heavy,加埋d茄汁一齊估唔到又幾好味。煙肉表層煎到脆卜卜,包住軟淋淋既腸仔,同d茄汁一齊食,酸酸甜甜,變得無咁肥膩。用餐途中見到好多主人帶埋狗狗一齊,如果出外可以同狗狗一齊食飯,都係一件幾咁開心既事。

綠茶紅豆冰

豬扒包

煙肉腸仔卷

2014-10-02
$75 (Lunch)
煙肉腸仔卷