約左大家都返金鐘的朋友星期五食個好飯見個面,金鐘區的lunch hour 時間從來都冇太多好餐廳選擇,反而今次去左呢間Mr Tomahawk,位置有點隔涉,反而變成星期五商業區最易搵位的高級餐廳。7點人三人walk in 坐下,餐廳未有其他人所以包足全場,店鋪坐位約四五十個,座位舒適有空間感。一場嚟到當然衝著Tomahawk Steak 而來,經理推介更高級的Prime Bone in Rib Eye。要$160/100g,經理話呢隻肉除左文華扒房之外得呢間餐廳有,而文華係做緊double 的價錢。既然係咁,我地就叫左1600g 的Prime Bone in Rib Eye,另外再加龍蝦湯,蜜瓜火腿,配菜係露荀。蜜瓜火腿不過不失龍蝦湯都係正常餐廳水準牛扒終於上菜,比想像中大份,係因為Prime Bone in Rib eye 舊骨冇Tomahawk 咁大條,唔會跟著塊扒由頭去到尾。我地叫左五成熟,大廚煮得剛剛好,扒本身就冇落調味,用炭烤的方法燒,外面有一層少少脆的焦,食落口充滿肉汁,感覺到係非常有力量的牛肉,脂肪比例中間偏瘦,油分足夠增加到肉香,唔會太快覺得漏。經理話Prime Bon

蜜瓜火腿不過不失
龍蝦湯都係正常餐廳水準
龍蝦湯
牛扒終於上菜,比想像中大份,係因為Prime Bone in Rib eye 舊骨冇Tomahawk 咁大條,唔會跟著塊扒由頭去到尾。我地叫左五成熟,大廚煮得剛剛好,扒本身就冇落調味,用炭烤的方法燒,外面有一層少少脆的焦,食落口充滿肉汁,感覺到係非常有力量的牛肉,脂肪比例中間偏瘦,油分足夠增加到肉香,唔會太快覺得漏。經理話Prime Bone in Rib eye 的味道係比較raw, 而Tomahawk 的肉味會更加香濃,如果我地下次再有機會嚟呢度就會試Tomahawk。另外配菜的露荀都清甜爽脆,好食。
prime bone in rib eye
prime bone in rib eye
意大利啤酒係送嘅,第一次飲,味道就好似佢的顏色一樣偏淡,卻有實在的小麥香味,可以一試。不過小弟下次都係叫返個紅酒配紅肉比較好嘞。
食完呢餐大家都好滿足,個扒的確令今個星期忙碌的工作寫下完美的句號。呢間餐廳有機會都值得再嚟。

2016-02-26
$700 (Dinner)
  • Prime bone in rib eye