2022-05-26 77 views
老媽拌麵以前成日係超市買老媽拌麵食,估唔到屯門都開咗間,今日就同男朋友去食個晚餐。餐廳既裝修好簡約,以淺木色為主色調,有種屋企既感覺。門口掛咗佢地主菜既名牌,好有台灣既風格。今日可能夜咗少少收工,一去到排咗冇耐就入到去了。餐牌設計得好靚仔,第一頁有介紹唔同種類既麵條,菜式有好多選擇,除咗拌麵之外,仲有好多台式小食,令人非常回味以前去台灣旅行既時光。咁夜食飯又唔想肥,唯有叫多啲小食啦。我地揀咗酥炸甜不辣,外皮炸得好香脆,而入面又好煙韌,外內口感形成強烈對比,加上辣中帶甜既醬汁,非常醒胃。第二樣係台灣香腸,肉汁好豐富,食得出好香既豬肉同油脂味,配上刺激辛辣既生蒜,好惹味。我地見隔離枱既韮菜豬肉水餃好飽滿,好吸引咁樣,咁我地都吹咗一客。水餃火候掌握得好好,外包有咬口,餡料屙多好新鮮,意想不到咁好食。黎到主菜,我地就揀咗佢既人氣推介,花雕雞拌麵。首先,麵條係關廟麵,比較闊身同埋有好多波浪紋,形狀感覺上會比較掛汁多啲。雞肉有四大件,酒味都好突出,雞件亦都好滑。醬汁味首濃郁,但唔會過咸,真係幾好食。最後我地叫咗個花生地瓜球作結,口感同能灣夜市既有啲唔同,但口感軟糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔錯呀
老媽拌麵

最後我地叫咗個花生地瓜球作結,口感同能灣夜市既有啲唔同,但口感軟糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔錯呀!