2021-06-08 319 views
一開店已經要排幾個鐘既牛大人,眨下眼已經開左咁多間分店。可能有多d分店既關係,相對地可以攤薄返d人流,可以訂枱既話感覺好好多。星期六既中午,等十二點入座既人龍都逼滿左𨋢口位,好彩都算係去得快,排隊大概等左十分鐘左右就入座。我同友人都係第一次食,慕名而來,店員就簡單介紹左流程俾我地聽:三選一揀套餐,再揀鍋底,就可以用QR code手機落單叫火鍋料,仲可以係出面自助拎飲品、火鍋配料、醬汁同滷肉飯。先拎一細碗滷肉飯醫下肚 因為個滷肉係用牛肉既關係,所以個口感同平時既滷肉好唔同,比較一絲絲。除左罐裝野飲之外,冷泡茶用支裝形式好有心思。白桃烏龍同菊花普洱既配茶味道好出眾,唔會只係得茶葉既濃味。洛神花茶就比較酸,幾開胃消滯。見到有手工啤酒,加上係熱辣辣火鍋,配返杯凍啤都幾正。呢杯係流水落花,有陣淡淡既茉莉花香,酒花味相對無咁濃,比較清新易入口。因為將會點好多牛肉既關係,我地就無揀招牌紅燒牛骨鍋,取而代之既係鳳梨雞鍋,都係台式特別鍋底。味道比較清,雞湯味為主,就算傳統地加埋苦瓜都唔會有怪味。當然如果鍾意食苦瓜下火既話,火鍋到最後再食苦瓜都仲係會有陣苦味,不過唔會落到個湯度。我覺得食雞湯配牛肉個感覺幾

先拎一細碗滷肉飯醫下肚
滷牛肉
滷肉飯

除左罐裝野飲之外,冷泡茶用支裝形式好有心思。

白桃烏龍菊花普洱既配茶味道好出眾,唔會只係得茶葉既濃味。

白桃烏龍/菊花普洱

洛神花茶就比較酸,幾開胃消滯。
洛神花茶

流水落花

因為將會點好多牛肉既關係,我地就無揀招牌紅燒牛骨鍋,取而代之既係鳳梨雞鍋,都係台式特別鍋底。味道比較清,雞湯味為主,就算傳統地加埋苦瓜都唔會有怪味。當然如果鍾意食苦瓜下火既話,火鍋到最後再食苦瓜都仲係會有陣苦味,不過唔會落到個湯度。我覺得食雞湯配牛肉個感覺幾好,唔會咁膩同埋個味道咁單一。
台灣鳳梨雞鍋

行左出去夾左陣自助區,因為想食好多肉既關係,所以係自助區都係拎下d菜、海帶結冰豆腐同萵苣,仲有粒雞肉丸,唔敢拎太多。

返到黎已經見到點左既配料上左枱,非常快手。

其中下面既鹽酥雞(1d都唔辣)同埋鬼馬油炸鬼都可以即食,醫醫肚先。

上面果款係花雕醉雞件,飲緊啤既我表示如果酒味可以再濃d就更好了。

餃類方面我地都係揀左台式既款式,台式既蝦餃係條狀都幾得意,蛋餃既皮薄得黎唔會爆開,仲有用醬瓜同雞肉包既瓜仔雞水餃味道就較濃,都係特別之選。

主角既牛肉黎啦

牛肉

我地要左極上和牛吃到飽套餐 ($198pp),可以任點澳洲M5和牛牛肩卷,咁我地都有叫埋平d套餐既上腹牛五花(精選嫩牛吃到飽 $138pp)同安格斯牛板腱(特選安格斯吃到飽 $158pp),都真係好有分別

呢兩塊M5牛肩卷明顯見到雪花好均勻,肉既部分都較鮮色,真心好食好多

M5和牛牛肩卷

另一樣要推介既係呢度既滑!有差唔多成十款唔同種類既滑,基本上唔駛食丸!

以下既期間限定章魚珍珠漿干貝鮮魚漿同埋澎湖花枝漿,以花枝滑最彈牙同鮮味,仲有粒粒花枝咬口

章魚珍珠漿/干貝鮮魚漿/澎湖花枝漿

但其實最好食係壓軸既蟹籽墨汁漿,比白色既花枝漿更有鮮味同爽口

另外真味牛肉漿都好好食,係比高質牛丸更加爽口彈牙,但無牛肉球果種用硼砂「那」過嘅怪味,而係好有牛肉既濃郁味道

真味牛肉漿/蟹籽墨汁漿

食台式火鍋鴨血當然唔少得。
鴨血

口感好脆,裡面仲好嫩口,最緊要無血腥味。
鴨血

另外滷牛筋都超級軟腍(記住要淥耐d),都係必點架!!!

滷牛筋

呢度既響鈴都應該係自家製,無包裝放係盒入面任夾,都仍然好脆口,唔會太油膩。

後尾都係忍唔住出去行多轉,拎左台式既寬粉同埋貢丸返黎,就好似去左台灣一轉咁

午市無movenpick雪糕任食,但都有一人一碗仙草凍,有張卡叫起上。仙草好滑身,加埋花生、紅豆、椰果同花奶,味道就偏甜。
仙草

整體黎講都真係好多野食選擇,同台式火鍋既主題都好貼切,任食高質和牛都係一大賣點之一。店員上菜收碟都做得好快手,加湯都做得好自動。最緊要係通風夠,坐位都算分得開又有私隱度,夏天打邊爐都唔會身水身汗。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
滷牛肉
滷肉飯