2023-08-31
今日同朋友去左呢間係The One新開既高級意日fusion 菜,享受8道割烹料理。 「割烹」重點係用高級食材做出當季的菜式,用板前形式供餐,所以大部份既座位都係圍住廚房,欣賞廚師既廚藝。前菜擺盤已經好吸引,完全係一個藝術品!店員教我先食左明太子配多士同埋日本凍青瓜湯,個湯好清新creamy🥣赤海蝦配脆餅,鮮味十足。薄切牛肉卷裡面有芝士,咬落去仲有啲肉汁溢出黎👍🏻我哋仲叫咗兩杯白酒Grillo Sicilia "Luma"Entree餐廳出手大方,超厚切牛舌,而且充滿肉汁,上面配左炸洋蔥、青醬跟埋姬菇,食落更加香口有層次。Main主菜黎啦,我地點左烤白鱔配特調日式蕃茄醬,外皮烤到好香脆,鱔肉keep到juicy,同埋特製蕃茄醬酸酸甜甜,又夾得幾好。意式牛肚配布丁麵包,呢道係意大利既傳統菜式,將燉牛肚擺麵包入面,一咬落去好多汁,牛肚燉到好冧,處理得好出色。黑松露日本富富富南瓜意大利飯日本富山特有品種「富富富」,個名都幾得意,米粒透明度高,口感鬆軟甜度高著稱,用黎做risotto岩哂,南瓜味好濃郁creamy,再加上黑松露碎,好香好正。美國頂級安格斯牛柳牛柳煎得恰到好處的熟度,見到表面微微
前菜擺盤已經好吸引,完全係一個藝術品!
赤海蝦配脆餅,鮮味十足。
薄切牛肉卷裡面有芝士,咬落去仲有啲肉汁溢出黎👍🏻
Entree
Main
黑松露日本富富富南瓜意大利飯
美國頂級安格斯牛柳
牛柳煎得恰到好處的熟度,見到表面微微煎香,裏面仲係半粉紅色肉,咬落果然好軟嫩,汁水被牢牢鎖住,牛肉的油脂同香氣瞬間爆發出來。
Dessert
開心果Gelato,廚師特別係上枱個陣噴whisky係Gelato表面,甜味夾住淡淡既酒味,好想食多一球😋😋
甜品拼盤
呢個又係一個藝術品,焙茶忌廉配布丁麵包,焙茶非常濃味😍
另外仲有可麗露、自家製士多啤梨醬撻、朱古力布朗尼,每樣都細細件好精緻。