1K
2021-04-26 847 views
今日天朗氣清, 剛剛有朋友在西九龍戲曲中心預習表演,  我們去替他打打氣, 乘機去 滿樂中菜 嘆個午茶.   去戲曲中心好方便, 除了乘地鐵,  也可以自駕,  因為有停車場.餐廳樓底高, 座位設計獨特, 有半圓卡座, 方桌, 大圓枱, 適合家庭, 朋友聚餐.  裝修分隔得好好.牆上, 中式花畫畫得好美.雲石檯, 配翠綠色餐具, 感覺清新.   用上有機茶葉茶, 水滾茶靚.   茗茶每位$20.我們叫了多款點心,  蟹籽北菇鮮蝦燒賣王真係燒賣王, 賣相吸引.  大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿,  肉香四溢, 燒賣上面放大蝦及蟹籽, 好大隻大蝦,   蝦肉新鮮, 爽口.  燒賣內有花菰, 豬肉打得彈牙,  吾錯.遠年陳皮叉燒酥, 叉燒饀料豐富,  好重陳皮香味,  入口鬆軟,  面上貼滿芝麻焗得香口. 即燒手切叉燒腸這個叉燒腸伴有菜遠,  同靚豉油.  腸粉皮薄, 口感挺滑.  內餡有即燒手切叉燒, 品質真系唔同,  叉燒味濃, 香噴噴,  好食.千島明蝦角賣相不錯,  炸得鬆脆,  唔會油膩,  包著鮮蝦,  蝦肉美味又新鮮, 沙律醬酸酸甜甜,  好滋味.蟲草花松茸灌湯餃,  用瓦鍋仔上檯

牆上, 中式花畫畫得好美.

雲石檯, 配翠綠色餐具, 感覺清新.
用上有機茶葉茶, 水滾茶靚.   茗茶每位$20.

我們叫了多款點心,  蟹籽北菇鮮蝦燒賣王

即燒手切叉燒腸
這個叉燒腸伴有菜遠,  同靚豉油.

千島明蝦角

蟲草花松茸灌湯餃,
用瓦鍋仔上檯, 好熱.  灌湯餃好巨形, 皮很薄, 肉餡很多, 有蝦, 蟹柳, 瘦肉, 菰菌.  伴有名貴蟲草花及松茸, 健康青菜和上湯, 做得好食.

餐廳印有飲食雜誌, 我也買一本回家細讀.

食物真材實料.  侍應服務好, 會替我們添茶, 換碟.
戲曲中心有停車場, 飲茶泊車有優惠.  會再來.
$180 (Lunch)
  • 蟲草花松茸灌湯餃
  • 蟹籽北菇鮮蝦燒賣王