2020-02-24
今日是我特登坐車入到觀塘再走入小小,國際貿易中心地下,晚上比較少人到來的位置,目的只有一個,就是想跟朋友過一個特別一點點的周未。因近來壓力真的太大了。一入到呢間餐廳,就比人感覺到自己好似旅行緊咁。五光十色的門面,對啊,就係我之前去過另一分店的【Tapa Room】。之前都話回頭率極高,今次好快又真係嚟左呢度啦。我相信, 飲食是種體驗。 單單告訴你菜式用了甚麼材料甚麼技巧, 那只是知識, 沒有親身體驗, 嗒不出味道來。 今次再去呢一間城中最美味的西班牙菜餐廳。門面既開放式Bar比起CWB闊落得多了,選址喺觀塘新落成嘅商廈地下,附近更空曠舒服,更有放鬆意欲。位置比較近牛頭角,記得唔好牛頭角落呀~部份西班牙餐廳標榜貴價的菜式或Fine Dining,但呢度好多款細細碟唔同嘅菜式吖,MENU上,所以餐廳菜式都會偏向Sharing為主。而店內採用高腳檯+梳化座,另外都有吧枱位置跟CWB一樣的。但係多左個細心位就係有餐具櫃桶,打開後勁Grand,勁靚,Like It!👋signature飲品-Gin & Tonic ($75/HH; 108/NH)This gin and tonic is the
而店內採用高腳檯+梳化座,另外都有吧枱位置跟CWB一樣的。
This gin and tonic is the perfect transitional cocktail between summer and fall.,甜甜的香氣,呢兩杯都非常易入口呀,因為有較濃嘅果味,好啱女仔飲,一飲就覺得易入口又fruity,Rosemary味好出眾。一句講晒,It's clean and bright。
👋Green Garden
Tthat are fresh from the garden, the green gin giant is a spectacular cocktail.入面陣青蘋果同Lime 好都好出,味道清清爽爽,入口好舒服,解膩一流。
BTW兩杯打卡都唔錯而酒味相對上唔太濃,不太飲酒嘅朋友都可以接受到,值得TryTry。
🌟Cold Tapas:
👋薄切慢煮八爪魚 🐙 $78
呢個好推介,八爪魚切成薄片,但厚度可接受,食落八爪魚外表帶點焦香味而內裡的肉質相當柔軟口感彈牙唔靭,未算好軟腍但超級新鮮,不過八爪魚都可慢煮?慢煮可以將天然海水味嘅味道緊緊鎖喺八爪魚之中。
醬汁非常出色,精華所在,西班牙青醬,蕃茄蓉同橄欖油同黑椒好夾,好開胃呀是一道相當惹味的前菜。
👋棒棒鵝肝 $78
第一次食呢個棒棒,賣相幾特別的,將鵝肝整成一粒粒圓球打直咁企直係到,平時都對鵝肝有唔錯嘅好感,今次食呢個有出奇嘅感覺,論口感好似食緊慕絲一樣,好綿密好軟身。
論味道,鵝肝味極香濃,濃到有點點膩,質感比較厚重嘅關係,一粒覺得好好味,兩粒道覺得多了一點。 BTW,棒棒面頭鋪上開心果碎,增加口感之餘可降少少膩度。
👋蟹肉及辣忌廉芝士釀蝦甜紅椒 $98
好欣賞呢間野係專誠由西班牙空運食材,「蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒」
甜甜的紅椒包著滿瀉的蟹肉及辣忌廉芝士,口感相當Creamy,加上微辣的口味,都係作為餐前小食,相當開胃呀。
🌟Hot Tapas:
👋鵝肝比堅尼三文治 🥪 $78
另一個鵝肝tapa呀!同棒棒鵝肝好唔同,我鍾意呢個三文治多好多呢,好好食呀!將三文治先煎炸至金黃所以口感好香脆,加埋軟綿綿的鵝肝醬,味道濃郁。同埋呢個一點都不膩呀。好好食!
👋巴塞隆拿式烤紅蝦 $88
巴塞隆拿式烤紅蝦個個都話係必食,一上枱已經聞到好香,紅蝦同巴塞隆拿汁好Match,令到啲蝦更加惹味香濃,蝦頭大大隻,蝦頭嘅蝦膏鲜甜多汁啜落勁鮮呀。
紅蝦肉質又軟又鬆,QQ彈彈,Nice!!!
👋查黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬 $78
數西班牙名物,伊比利亞火腿絕對榜上有名,做左火腿球之後都覺得好食,味道特別豐富有層次,與其他級數的不能媲美!伴蘋果蜜糖蛋黃醬,味道較香,但卡路里也不低,哈哈,混合成的酸甜汁淋在味道獨特的黑毛豬火腿球菜上,吃起來又另一番味道。
【Tapa Room】傳承著西班人熱情的待客之道,每名服務員都笑容可嘉,令我地可以感受到餐廳的熱情。
🌟Derrest:
👋西班牙水果茶啫喱 $48
當然少不了一個西班牙的甜品,西班牙水果茶啫喱配夏日雜莓,個啫喱入面滿滿既雜果,又酸又甜,非常清新好解膩,做Ending不錯的。味道確喺好特別。
我喜歡旅行,心裡常盤算到海外暢遊,自製長假期甚或周末來趟「快閃」放電,台北、曼谷、日本…鄰近香港的地區都成大家的旅遊旺地。幻想閃到西班牙,可以盡享,美食、影相、血拼,優遊自在樂在其中。但人在香港,「滯留」於辦公室方尺之內;心卻繫於千里之外的西班牙,現在尤甚想念西班牙美食呢。