2021-12-18
同老婆黎試下九龍城鮨勝可能早左到,見師傅好似仲準備緊,啱曬我影下個環境。同好多omakase店類似,店內裝修簡潔、乾淨,座位唔多,坐得好闊落。咁我地講下食物:白子呢樣真係睇喜好,可惜咁啱我係唔太好呢樣野…質感好滑嫩,黏稠,仲有好濃既蛋味。松葉蟹肉蟹肉上面加左蘋果啫喱,酸酸甜甜好開胃,加埋紫蘇花,配搭幾好,味道幾清新鯛魚刺身魚肉新鮮,有淡淡清甜,配合柚子味既昆布汁,呢種複合味幾特別大拖羅2星期熟成,油脂濃重,咀嚼中味道會不停回蕩,不過加入芥末籽並無特別提升,而且有少量筋,稍微影響口感煙燻春魚煙燻過既春魚,配合醃漬紅洋葱,味道非常好,超出想象磯煮鮑魚磯煮南非鮑魚,配合清酒煮既汁,淡淡酒香令鮑魚增色不少,口感上軟糯,而且入味。不過老婆覺得可以再淋dd,我自己就覺得ok炸金鯛魚肉結實,連鱗炸到卜卜脆,另配上薑芽、青檸同岩鹽,可以因應喜好調較味道,呢道絕品青魚米紙壽司呢個又係好獨特,米紙包青魚壽司,入面仲有子薑,酸酸辣辣,不過如果子薑稍微減少d就更好魷魚海膽壽司海膽香濃既甜味配合魷魚爽脆既口感,又係一絕配銀鱈魚壽司銀鱈魚做既壽司我比較少食,魚用緊實而富油份,火槍噴過表皮令油脂更突出,加上生蒜及炸
可能早左到,見師傅好似仲準備緊,啱曬我影下個環境。
咁我地講下食物:
白子
呢樣真係睇喜好,可惜咁啱我係唔太好呢樣野…
質感好滑嫩,黏稠,仲有好濃既蛋味。
松葉蟹肉
鯛魚刺身
魚肉新鮮,有淡淡清甜,配合柚子味既昆布汁,呢種複合味幾特別
大拖羅
煙燻春魚
煙燻過既春魚,配合醃漬紅洋葱,味道非常好,超出想象
磯煮鮑魚
不過老婆覺得可以再淋dd,我自己就覺得ok
炸金鯛
青魚米紙壽司
魷魚海膽壽司
海膽香濃既甜味配合魷魚爽脆既口感,又係一絕配
銀鱈魚壽司
銀鱈魚做既壽司我比較少食,魚用緊實而富油份,火槍噴過表皮令油脂更突出,加上生蒜及炸蒜,味道不錯。
野菌茶碗蒸
嫩滑既蒸蛋上面加入黑松露芡汁,再加上幾款雜菇,味道不過不失。
值得留意既係,廚師係出品時要多加留神,避免將已損壞既器具盛載食物,以防發生不必要既危險
醃漬赤身壽司
以往對赤身都無咩好印象,估唔到今次幾好食,無血腥味,口感軟糯,配合芥末,鮮味再提升
牡丹蝦壽司
牡丹蝦配蝦膏,呢樣有少少失望。蝦感覺唔係太新鮮,蝦膏略澀,蝦既口感亦唔太清爽,有少少漿口
池魚壽司
池魚新鮮,但加入魚子醬並沒有升華,有d可惜
吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉加入香葱,經典配搭,而且份量好足,廚師仲會問女士須唔須要少飯,非常貼心
江户前玉子
玉子加入蝦肉魚肉,口感似蛋糕,仲有淡淡香甜味,同時又食到魚蝦味,非常出色
舞茸魚湯
湯品味道濃郁,散發陣陣舞茸香味,食完壽司刺身,飲碗熱湯,身心都得到滿足
水果
最後以蜜瓜及杮作收尾,兩款生果都好甜,而且雪得好凍,味道好好
食物講完講下服務,我地兩個要求斟水加埋起碼有5次,雖然明白當日客人唔少,仲另外有人訂左房,而侍應得1個,服務質素難勉下降。
但另外係,侍應係收碟時曾2次整跌碗碟及隔板,頗影響用餐體驗…
所幸係,廚師既細心服務及餐後對客人既滿意度詢問,為服務呢部分增分不少。
今次鮨勝整體既體驗係合格,但仍然有好大既進步空間。