2023-03-07
位於K11 Musea嘅 CURATOR Art & Cafe,全店以開放式,水吧、廚房一覽無遺,乾淨整潔;餐廳地方唔算好大,所以最好要預先卜枱。餐廳行年輕人路線,一入門口一個大大玻璃裝飾櫃,入邊放左好多得意公仔🧸,非常吸睛,亦成一個必定打卡位置😃;入邊長長一幅牆邊,放上好多精緻飾物、文具、擺設、精品等等,色彩非常豐富,除左可以當作裝飾櫃外,全部物品均可以購買,非常有踔頭👍🏻;餐廳牆上更掛上好多充滿藝術掛畫,與其他裝飾擺設互相呼應,充滿藝術色彩嘅一間主題餐廳👍🏻。Order 左兩個 Chef’s special (+$48可升級餐湯+飲品)🥣蘑菇湯 一個質感非常之濃郁嘅餐湯,菇味極之濃厚,我身為一個菇迷,真心讚賞👍🏻,湯面加上些小嘅橄欖油,令口感更加順滑。🍝 橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子嘩,帶子份量同size真係唔講得笑,大大粒又厚身,上下煎至金黃,中間保持juicy鮮味,做得非常出色;意粉係我鍾意嘅口感,小小煙韌,保持口感,加上羅勒葉、紅椒和各種配料調味,味道層次分明。🥩安格斯高級肉眼牛扒 (10盎司)配烤薯牛扒切開保持粉嫩,入口有好香嘅燒烤味道,牛味出眾,尤其連接根部位置,油花帶領下更
🥣蘑菇湯
🍝 橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子
🥩安格斯高級肉眼牛扒 (10盎司)配烤薯
牛扒切開保持粉嫩,入口有好香嘅燒烤味道,牛味出眾,尤其連接根部位置,油花帶領下更加甘香,配菜嘅烤薯亦成亮點,粉嫩軟糯,薯味香甜;沙律菜之間夾左幾粒細細粒白色酸味味嘅酸菜橋頭,食落真係可以清去點油脂感,非常好嘅配菜。
甜品:pancake
Pancake口感好鬆、好軟,連同朱古力雪糕一併入口,冰火口感一併在口腔爆發😆,呢個都好推介👍🏻。
☕️mocha latte