譚仔以外既另一好選擇「無麵不歡」以前叫做「甲天下正宗桂林米粉」,當時係塘尾道開,食左2次都好好味,想食第3次既時候竟然話結業,好唔開心。終於佢開番,改左名,改左位置,所以就去試下仲係唔係咁好味。係門口已經聞到佢既螺絲粉味,佢餐牌多左好多選擇,但之前係舊店食左個「湖南五殼漁湯粉」,一試即「嘩」一聲,所以今次都有叫,2個人叫左1碗漁粉同3份小食,分別係「湖南經典黑臭豆腐」、「麻辣手絲雞」、「椒鹽鍋巴土豆」。「湖南五殼漁湯粉」唔知係唔係上次叫左酸辣湯,今次係原味湯,無左上次「嘩」一聲既感覺,但個湯清清地,麵質好彈牙,都係好味既,只不過魚就多骨左d。「湖南經典黑臭豆腐」一上枱就聞到好臭,食落去又唔係好臭,炸得幾脆,只不過個汁唔夠香,如果有d好味d既醬就perfect。「麻辣手絲雞」手絲雞個汁唔錯,好快比我地清哂,略嫌唔夠辣。「椒鹽鍋巴土豆」土豆啫係薯仔,好鐘意係大陸食土豆加孜然粉、辣粉。佢無大陸既土豆咁好味(可能係因為無落咁多味精),但過口癮都唔錯。評分:8 / 10整體同舊店一樣好味,但可能因為搬左去旺角鋪租貴左,所以野食細碟左、貴左同要排隊,希望佢會繼續做落去啦。湖南五殼漁湯粉」唔知係唔係

譚仔以外既另一好選擇

「湖南五殼漁湯粉」

「湖南經典黑臭豆腐」

「麻辣手絲雞」
手絲雞個汁唔錯,好快比我地清哂,略嫌唔夠辣。

「椒鹽鍋巴土豆」

評分:8 / 10

「湖南經典黑臭豆腐」

「麻辣手絲雞」
手絲雞個汁唔錯,好快比我地清哂,略嫌唔夠辣。

「椒鹽鍋巴土豆」

評分:8 / 10
2018-09-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 湖南五殼漁湯粉
  • 麻辣手撕雞