2017-05-01
朋友話試下呢間新開嘅日式麵包店,終於搵日放假試到呢間鋪頭嘅飲品同特式麵包+多士。之前朋友forward 一篇生果日報關於呢間鋪頭嘅介紹,睇完之後,我對於嗰杯紫薯沙冰真係一見傾心,一心嚟到要會一會呢杯飲品。果然冇令我失望呀,濃濃紫薯味,甜度適中,我諗有「紫薯控」嘅朋友一定同我一樣超鍾意呢杯飲品!飲品方面,我其實都幾想試下另一杯蝶豆花玫瑰檸檬茶架,見到隔離枱有人點咗呢杯飲品,個樣好靚好夢幻咁,不過見自己已經飲緊紫薯沙冰,個飲嘢嘅quota已經用咗,咁就俾咗個機會我下次返嚟飲埋呢杯花茶啦。麵包方面,有十幾款麵包可供選擇,啲麵包口味都真係幾新穎同特別的,搞到樣樣都想試。最後我點咗個薄荷忌廉芝士包,加個每日限定三十件嗰個招牌法式吐司同埋無花果藍芝士包。薄荷忌廉芝士包都幾好食,但印象就冇其他嗰兩款咁深刻。我覺得佢個法式吐司同無花果藍芝士包真係好正。個吐司新鮮滾熱辣出爐食,個吐司邊邊脆脆的,中間個心就軟綿綿的,配埋佢嗰隻好特別嘅蜜糖(問咗店員,原來係意大利槐花蜂蜜),同平時喺香港食嘅西多士好唔同,成件事唔同晒,冇得輸!我個人覺得都值得排架,終於明白點解咁多人排隊嚟試喇😂!仲有嗰個無花果藍芝士包,無花
薄荷忌廉芝士包都幾好食,但印象就冇其他嗰兩款咁深刻。我覺得佢個法式吐司同無花果藍芝士包真係好正。個吐司新鮮滾熱辣出爐食,個吐司邊邊脆脆的,中間個心就軟綿綿的,配埋佢嗰隻好特別嘅蜜糖(問咗店員,原來係意大利槐花蜂蜜),同平時喺香港食嘅西多士好唔同,成件事唔同晒,冇得輸!我個人覺得都值得排架,終於明白點解咁多人排隊嚟試喇😂!仲有嗰個無花果藍芝士包,無花果甜甜地同個芝士又幾夾,呢隻麵包我都係第一次食,我覺得好有驚喜。
今次嚟試新嘢嘅經驗都唔錯,間鋪嘅環境都舒服,啲位都坐得舒服,起碼唔係伏先啦,一定會再來試下其他麵包同飲品。😋