2022-04-24
📌Posso ~上環想試呢間意大利餐廳好耐 位於上環九如坊🇮🇹小店細細 但非常熱鬧🗣有吧枱同幾張普通枱 會比較逼狹餐廳主打手工意粉 仲有意大利式tapas🤙🏻餐牌上面唔算多選擇 每樣都好細份一共有10款菜式 三個人食都基本上叫晒成個Menu😂但餐牌會定時轉的 味道都算濃味重口味😆適合俾人少少哋每樣試吓 少食多滋味店面得一個服務員 完全feel到唔夠人手👀店員做到好燥🤫不過係唔收加一服務費大家記得要預約啊 比較難walk-in‼️1️⃣ 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 $𝟴𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)個人都幾鍾意呢款菜式 可能因為我鍾意食菇🍄入邊係炒雜菇 撈埋蛋黃汁一齊食好正上面仲有酥炸椰菜花 味道不錯😋2️⃣ 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 $𝟴𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)擺盤用心 而且八爪魚彈牙香口🦑側邊有啲南瓜醬、墨汁同橄欖油 整體味道惹味偏鹹 陪酒一流‼️3️⃣ 𝗧𝗶𝗴𝗲𝗿 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 $𝟭𝟭𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)賣相其貌不揚 但味道很不錯😗入邊有一細細粒嘅虎蝦 份量唔多意大利飯軟硬適中 入邊仲有蝦籽同青豆~4️⃣ 𝗕𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗻𝗶 𝗔𝗹𝗹𝗲 𝗩𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲 $𝟭𝟬𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)呢個意粉真係期待已久 係我最鍾意
想試呢間意大利餐廳好耐 位於上環九如坊🇮🇹
適合俾人少少哋每樣試吓 少食多滋味
店面得一個服務員 完全feel到唔夠人手👀
店員做到好燥🤫不過係唔收加一服務費
大家記得要預約啊 比較難walk-in‼️
1️⃣ 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 $𝟴𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
個人都幾鍾意呢款菜式 可能因為我鍾意食菇🍄
入邊係炒雜菇 撈埋蛋黃汁一齊食好正
上面仲有酥炸椰菜花 味道不錯😋
擺盤用心 而且八爪魚彈牙香口🦑
側邊有啲南瓜醬、墨汁同橄欖油
整體味道惹味偏鹹 陪酒一流‼️
賣相其貌不揚 但味道很不錯😗
入邊有一細細粒嘅虎蝦 份量唔多
意大利飯軟硬適中 入邊仲有蝦籽同青豆~
呢個意粉真係期待已久 係我最鍾意食嘅蜆意粉😍
真係超級吸引 通心意粉有口感🤤
蜆肉大大粒幾厚肉 食到都係冇沙嘅
味道比較辣 好惹味🥹
5️⃣ 𝗣𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮 𝗯𝗮𝘀𝘀 $𝟭𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
食完前面幾樣都決定再加單 因為實在唔夠飽
魚嘅質素就普通啦 冇話好特別😂
外皮比較脆 肉質算嫩滑
忌廉醬汁反而唔錯 吊出魚鮮味👍🏻
6️⃣ 𝗢𝘅 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗣𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 $𝟭𝟭𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
意粉質素都係唔錯 呢款係牛面珠闊意粉🐮
牛肉份量都幾多 上面有蒜蓉粒同芝士
味道不錯 但都係覺得蜆肉意粉好食啲🙈
7️⃣ 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 $𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
見好多人都有推介呢一款甜品 但個人覺得麻麻😫
成個Tiramisu太濕 酒味太濃
覆蓋晒其他嘅味道 食咗一半放棄咗🤨
8️⃣ 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
見呢款冇寫係餐牌上面 而係special menu
係用咗冧酒香蕉、腰果同雲呢拿奶油製成😙
泡芙表面都係脆嘅 賣相吸引
都幾大嚿 口感不錯~
9️⃣ 𝗟𝗪 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲/ 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 $𝟱𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
一蹲蹲普通酒類 不過有唔同口味😁
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: Posso
📍:上環九如坊12號地舖
🔍: 12:00-17:00; To go 1800-21:00(Mon-Sat); 11:30-16:00(Sun)
☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie上環