2010-05-05
Big John 係細個老豆成日同我講係名牌既牛仔褲, 都係多得OpenRice, 我先知道有間餐廳個名叫 Big John 見食評唔錯, 佢又早收, 今日下午去開尖沙咀, 就順道去試下叫左個豬扒蔥油撈丁餐, 連格仔餅, upgrade做咸檸七, 等左一陣, 終於有得食先黎左豬扒蔥油撈丁 & 咸檸七, 豬扒係酥炸的, 好大塊, 切件上, 佢既蔥油同蘭芳園比又係另一風味, 薑味比較重, 丁麵相對較少, 因為豬扒太多, 食得人到喉唔到肺, 亦因為丁麵太少既關係, 食到最後暴露左一個弱點: 豬扒唔夠味, 或者係蔥油太搶既關係吧咸檸七好體貼, 切開唔駛大家篤, 只是咸檸不咸, 這幾蚊upgrade是白俾了正當我飲到最後, 侍應問我格仔餅黎得未, 我先知原來係叫上的, 一陣就到, 終於到我今日既target, 一吃之下, 果然不錯, 皮脆醬香, 而且已切件, 唔會食到成手漏醬, 雖未至"宇宙最強", 但已經很好了呢度既格仔餅類似窩夫+雞蛋仔格仔餅混合體, size似窩夫, 但無窩夫咁甜, 醬似街邊雞蛋仔, 但又不是兩層夾起的夾餅, 可惜很快已經唔熱 (雖未至凍), 唔怪得要叫上啦成餐要$42,
成餐要$42, 我覺得算貴, 可能尖沙咀地段租貴, 但如果份量可以多點會更好
後悔又唔記得帶相機, 只好用手機留念, 希望有機會再光臨吧