2022-12-03
土瓜灣真係一個好地方,天光道我哋拍拖嘅時候更加係留低過唔少回憶!探訪父母之後就去咗附近食晚餐,順便回味一下中學熱血的時候。BFF 預早訂位,佢之前食過 《禮 Sake Bar Present》今次特意帶我嚟,鐘意去居酒屋食野,喺新穎嘅土瓜灣地鐵站行過去,其實都好近,從外面望入去見到好大個月亮。店舖裝修日本風格,面積唔算大,訂咗可以坐窗邊,看着旁邊放滿各類日式清酒🍶威士忌🥃當然仲有最吸引嘅十四代酒樽。簡約的Menu,食物種類好多選擇,居酒屋🏮風格,最開心見到推介夏日際日本生蠔 🦪 seasonal 刺身、 前菜小食、串燒、煮食料理。夏日祭生蠔 $168急不及待要叫半打生蠔,因為真係好新鮮,聞到隔籬枱生蠔的海水味,夏日祭生蠔,來自兵庫縣 室津生蠔🦪 $168/半打 CP值超高!生蠔新鮮產地直送,空運到港,大大隻有手掌咁大,果然肉質肥美,蠔味爆汁,淡淡海水味,非常鮮甜,口感creamy。刺身五點盛 $388擺盤精美,材料新鮮豐富的刺身,五點盛 陣容強大!加拿大海膽、油甘魚、白身魚、三文魚、赤蝦。加拿大海膽係我最愛,味道清甜,好食有驚喜,一睇就知新鮮,海膽呈橙黃色,甘腴鮮甜,入口即溶,喜歡獨一
夏日祭生蠔 $168
刺身五點盛 $388
加拿大海膽係我最愛,味道清甜,好食有驚喜,一睇就知新鮮,海膽呈橙黃色,甘腴鮮甜,入口即溶,喜歡獨一無二的味道。油甘魚味道鮮美,三文魚魚油味非常濃郁,赤蝦質地較挺身,高質好味的刺身。
蟹羔玉子燒 $88
蟹羔玉子燒 鋪滿了蟹籽,賣相晶凝通透,入口脆卜卜,增加口感。
配搭蛋味濃郁玉子燒,蛋汁非常滑,蟹羔餡鮮味係口腔迴盪,簡直完美。
沖繩炸雞 $78
冇得去沖繩,都可以喺香港食炸雞,喜愛南蠻 style 炸鷄,份量不少而且選用鷄鎚部份,即叫即炸,聞到好香,灑上檸檬汁,味道好夾,咬落去肉嫩又多汁。
媽媽鹹蛋豬肉棒 $48
睇咗幾次都覺得個名好得意,叫來試吓,媽媽鹹蛋豬肉棒 ,將媽媽牌的鹹蛋豬肉餅,變成串燒棒棒,味道豐富,充滿鹹蛋鹹香味,豬肉棒入口鬆化。
雞腎 $32
口感有嚼勁幾,味甚濃。
月見免治素肉棒 $38x2
月見免治素肉棒特別在於素食概念,食落味道跟雞肉棒差不多,素食人士福音,沾上蛋汁吃,口感有層次。
厚切牛舌芯 $68
牛舌芯厚切,口感嫩口,灑上黑椒椒鹽,外脆內軟,有驚喜!
亜波美手羽先 $48x2
德島縣特產 - 亞波尾鷄,脂肪比例少,肉質脆嫩。亞波尾手羽外皮燒得脆身,肉質保持嫩滑,鎖住肉汁,食落香口。
一邊食一邊傾偈,唔經唔覺過咗一個非常輕鬆的晚上,總括食物質素高,價錢非常親民,服務有禮貌,已經約定下次會再來。