今日去探訪朋友在啟德新居, 朋友帶我去試呢間漢堡店,啟德現在都相當方便,地鐵站一出行5分鐘就到。餐廳裝修行簡約水泥風,樓底相當高,內裡擺設是彷照美國漢堡店設計,背景音樂都是美式,感覺令人放鬆。 水牛城雞肉漢堡 $78 漢堡要share其實好難,但店員細心的幫我地完整切開一半,讚!漢堡包底及面烘至非常香脆,照燒雞扒切片倒上了水牛汁,不辣但惹味,加上大大塊芝士好似好膩,但配上了蕃茄、洋蔥、生菜中和口感,好味! 菠蘿蝦堡 (加配套餐$25 薯格+汽水) $115 跟餐有汽水一罐,並可以選擇小食:香脆有皮薯條/薯格/田園沙律,如果再補多少少錢可以揀薯條/洋蔥圈/一口芝士/韓式雞粒,以小店來説算是很多選擇了。蝦堡其實好少漢堡店有提供,這個蝦堡相當出色,蝦肉非常厚身,但可以做到爽口彈牙,出色!炸粉不算是太厚,加上菠蘿的鮮甜,口感一流。 薯格炸至金黃香脆,點茄汁一起吃,香脆口感令人停唔到口,好快就食曬。

水牛城雞肉漢堡 $78

菠蘿蝦堡 (加配套餐$25 薯格+汽水) $115