2012-03-28 295 views
是次同行人數三人。友人一:先叫了一個雙併($27)友人二:叫了一個牛肚河+熱飲($34)轉頭友人二:再叫了一個牛腩河($26)一會兒,有職員過來說,已經無晒河粉了,友人二:沒有河粉就轉做米線啦! 職員:咁現在即係點轉呀?友人二:一個牛肚河轉做牛肚米線,一個牛腩河轉做牛腩米線。最後,送來了四碗,分別是雙併、牛肚河、牛肚米線、牛腩米線。友人二:下,我地無叫咁多喎,只係叫了三個,已經齊了。職員:頭先你第一次叫牛肚河,已經幫你落咗單架啦!之後,妳第二次叫多一次牛肚米線 和 牛腩米線嘛~友人二:係咩,唔好意思,頭先你話無河粉,所以就轉了兩碗米線。食完野,埋單時,拎了$100來付款。但職員說不夠,要$103。我們要求職員Print張單給我們,她們說不可以比單我們拎走,只可以在這兒對單,但由於趕時間,所以沒有對單,付了錢便走啦。後來愈想愈奇怪啦,三個人食了三碗麵,沒可能會過$100。計極條數都好似唔岩,所以我地便回頭要求對單。單上顯示:兩併($28)、牛肚河+凍飲($35)、牛腩米線($26)、牛肚米線($25)共$114 (*10% off) = $103我地告訴職員,剛才我地只是叫了三碗野,其中
是次同行人數三人。
友人一:先叫了一個雙併($27)
友人二:叫了一個牛肚河+熱飲($34)
轉頭友人二:再叫了一個牛腩河($26)

一會兒,有職員過來說,已經無晒河粉了,
友人二:沒有河粉就轉做米線啦!
職員:咁現在即係點轉呀?
友人二:一個牛肚河轉做牛肚米線,一個牛腩河轉做牛腩米線。

最後,送來了四碗,分別是雙併、牛肚河、牛肚米線、牛腩米線。

友人二:下,我地無叫咁多喎,只係叫了三個,已經齊了。
職員:頭先你第一次叫牛肚河,已經幫你落咗單架啦!
之後,妳第二次叫多一次牛肚米線 和 牛腩米線嘛~

後來愈想愈奇怪啦,三個人食了三碗麵,沒可能會過$100。
計極條數都好似唔岩,所以我地便回頭要求對單。

單上顯示:
共$114 (*10% off) = $103

我地告訴職員,剛才我地只是叫了三碗野,
其中一個跟餐叫的是熱飲,不是凍飲。
所以計錯了,我們要求她再計過,找回差額給我們。

職員左計右計,一時又說兩併是$28,一時又說$28只是一個餸,
剛才落單時忘記了+$4(轉兩併),所以要加返我地$4。
之後我地又再對對餐單,明明說單餸只是$23,加餸(另+$4),
咁都係$27姐,又何來$28呢? 更過份是($28+$4)。

我們擾攘了差唔多20分鐘,職員才肯退回有關的款項給我們。
一個雙併(收多$1)、+熱飲(入錯凍飲,又收多$1)、
牛肚河(落錯了單,沒有取消單,多收多$26)
共收多了我$28。

雖然最後職員都好無奈咁退回錢給我們,但一句唔好意思/sorry都沒有。
明明收多了我們錢,又阻了我們的時間,但連少少的歉意都沒有。
下次真的不用指意我們再來光顧呀!
2012-03-27
Type of Meal