千里禪剛開張時提供懷石料理走高價路線午市定食要3百多元,雖然味道不錯,但每次去都只得2-3枱客,擔心佢會做唔住。 之後去幾次餐牌都不停革新,價格下調,到今天終於提供較為大眾化嘅午市定食。周末午市定食由$98起到$328,提供不同選擇。今次叫咗$238自選壽司定食12件及$128牛肉壽喜鍋定食。自選壽司定食可以從壽司紙上揀12件,每款可以選2件, 貴價嘅大拖羅同海膽都可以揀。 壽司刺身非常新鮮,可以媲美在日本嘅壽司店 ,尤其是赤蝦好彈牙,海膽甜美濃郁,大拖羅食落滿口都是魚油 。 壽司飯份量係一般迴轉壽司店的一半, 我個人比較喜歡少飯,因正常12件壽司都差不多有2碗飯,對女士來說太多喇。牛肉壽喜鍋定食嘅牛肉軟滑,壽喜汁帶少少甜味,呢款鍋基本上只要牛肉不太差都會好味嘅。飯後有甜品,餐茶比較特別可以揀抹茶,抹茶是即刻人手打, 帶有少少苦澀味,但飲完後口腔內會有一點點回甘, 很不錯。

周末午市定食由$98起到$328,提供不同選擇。

,尤其是赤蝦好彈牙,海膽甜美濃郁,大拖羅食落滿口都是魚油
自選壽司定食12件
牛肉壽喜鍋定食