2019-07-19 42 views
上次同完屋企人一齊嚟呢度食覺得唔錯,今次就帶一個朋友過嚟食,想試吓其他菜式,同埋一解想去越南嘅情懷今次嚟,見到餐廳嘅餐牌模式有少少改變,取消咗一啲多人套餐嘅供應,不過其實都幾好,因為散叫可以令你食多幾樣野,自選性大大提高,可以揀自己想食嘅嘢,都唔錯今晚嘅飲品,分別我揀咗我嘅西瓜汁,朋友就叫左椰青,本身我仲擔心西瓜汁會唔會好甜,不過落單嘅時候餐廳都有細心咁樣同我講,佢哋呢一啲嘅果汁都係唔加色素及糖分落去嘅,完全係新鮮榨汁,所以我都特別放心呢杯西瓜汁確實飲落嘅時候,你會飲到佢係西瓜新鮮鮮榨嘅,味道都好唔錯,真係冇叫錯!第一個菜式,係呢個一共有四件嘅 芒果軟殼蟹米紙卷,賣相都幾吸引,因為唔只得肉,入面有大量嘅蔬菜 ; 而右旁嘅就係越南嘅魚露汁四件嘅賣相都做得相當精緻,米紙卷嘅當中包含多種配料,例如芒果,軟殼蟹,蘿蔔及沙律菜等等,食落嘅時候,口感非常豐富每台枱面都有一大支越式魚露比客人使用,客人可以用喺食越南粉嘅時候,甚至例如食呢個米紙卷嘅時候,都可以用嚟增強味道,米紙卷點呢個嘅時候會變得更加好食,因為本身佢冇汁係入面,所以點左呢個魚露,食嘅時候,味道同口感都會有所提升嚟呢度,唔識越南粉,仲可

嚟呢度,唔識越南粉,仲可以有呢個選擇,佢係 大蝦菠蘿炒飯,嚴格來講佢仲係一個原隻菠蘿炒飯添,成個賣相都幾吸引,而且有一個大盤裝住,真係唔驚啲飯跌晒出嚟都冇得食

上面一共有兩大隻大蝦,食落嘅時候,大蝦經過燒香,而且非常新鮮,所以味道都唔錯,冇異味,而啲炒飯入面,就蘊藏着大量嘅櫻花小蝦,所以食每一啖飯嘅時候,其實都會有菠蘿及海鮮等等嘅配料喺入面,確實非常好味

呢個就咁睇,你可能唔知係乜,但係佢嘅份量同賣相都非常多及吸引,佢就係 椒鹽軟殼蟹,認真夠晒香口

真係唔係講笑,佢份量真係好多,而且上面滿佈炸蒜及炸蔥等等嘅配料,所以食每一件軟殼蟹嘅時候,口感都特別豐富,味道更香

佢並唔係細細隻嘅軟殼蟹,大家可以睇到呢一個蟹鉗嘅部位,咬落去,肉質豐富,入面仲有少少蟹膏,呢個軟殼蟹確實係高質

最後,我哋就叫咗一個蔬菜,佢係馬拉盞炒椰菜花,一上枱嘅時候,見到佢嘅賣相都幾有驚喜,因為佢呢度嘅椰菜花全部都係一粒粒,真係第一次見,但唔會因為咁樣,佢嘅份量已變得少

馬拉盞呢個醬汁完全滲透入每一粒嘅椰菜花入面,非常香味,椰菜花嘅特質就係大有口感,所以食既時候,口感同味道都非常豐富,大家都不妨試一試
$150 (Dinner)