2006-06-19 22 views
去大會堂聽音樂會前o黎食晚飯,平時中午多數去對面分店。第一次o黎呢間,我以為淨食水餃、麵及小食,原來仲有小菜。細併盤-有鎮江小排骨、燻魚、海蜇、粉皮及手絲雞,雖然係小併盤,不過份量好足,而且35蚊一碟,好抵食。最差就係手絲雞,又硬又”鞋”、燻魚亦好鹹、海蜇用了泰式甜辣醬,幾特別,粉皮好滑,加了又香又野味的芝麻醬、小排骨肉質ok,不過味道唔似係鎮江的甜甜酸酸味,豉油味較重。芝麻醬冷麵-麻醬很香,加了芥辣,更增添香味。京蔥羊肉餃-肉汁及湯汁亦豐富,雖然好夠羊肉味,但缺少京蔥的香味。醋溜大白菜-對我來講好夠酸度,好好食,但其他人未必接受到,大白菜即係黃牙白,煮得好爽口,不似廣東式煮到腍腍的。晚膳還每人送杯豆漿,完全唔甜,亦有豆味,唔錯。
去大會堂聽音樂會前o黎食晚飯,平時中午多數去對面分店。
第一次o黎呢間,我以為淨食水餃、麵及小食,原來仲有小菜。
芝麻醬冷麵-麻醬很香,加了芥辣,更增添香味。
晚膳還每人送杯豆漿,完全唔甜,亦有豆味,唔錯。