2013-06-28 1261 views
latent image呢間café第二次黎了!第一次係朋友包場,今次就特登同咖啡精友人喺周末黎品味咖啡 (扮下野)!店名latent image一d都唔似café,本身係影樓,店主係攝影師,又鐘意”品味咖啡”,所以就開放部分studio化身coffee corner做埋生意。Café開周三至六,不過每日淨係做5個鐘頭生意,下午2點開,晚上7點就收舖(請人唔該搵我pls!),想試就預早d la。店主仲話有時會因接攝影job會改開放時間,提提大家最好去佢fb睇post又或者打電話問下先woo。Order左4款甜品:咖啡撻、”攝影師推介”、拿破崙同棉花糖夾餅。作為招牌甜品既home made咖啡撻,撻餡有好濃郁咖啡口味,好滑!撻底係我最最最愛既牛油底,非常鬆化,讚讚讚!我地去到都未夠4點,但都只係賣剩一件jar!店主話下次可以先預訂咁話喎!Menu上面有項”攝影師推介”,一問之下原來係咖啡焦糖燉蛋,又試!蛋香同咖啡又幾夾bor。咖啡甜品以外,食極唔飽嘅我地仲order左拿破崙:杏仁香、奶油甜、餅脆鬆化;棉花糖夾餅,香口甜甜地,店主形容係”傳統o靚仔味道”,又幾貼切woo!同行友人係咖啡精,
Order左4款甜品:咖啡撻、”攝影師推介”、拿破崙同棉花糖夾餅。作為招牌甜品home made咖啡撻,撻餡有好濃郁咖啡口味,好滑!撻底係我最最最愛既牛油底,非常鬆化,讚讚讚!我地去到都未夠4點,但都只係賣剩一件jar!店主話下次可以先預訂咁話喎!Menu上面有項”攝影師推介”,一問之下原來係咖啡焦糖燉蛋,又試!蛋香同咖啡又幾夾bor。咖啡甜品以外,食極唔飽嘅我地仲order左拿破崙:杏仁香、奶油甜、餅脆鬆化;棉花糖夾餅,香口甜甜地,店主形容係”傳統o靚仔味道”,又幾貼切woo!
同行友人係咖啡精,叫左杯精品咖啡,話好有果香、花香味…(見個friend懶認真試味掛住笑唔記得邊度嘅咖啡豆嘞)
;我唔係好飲得齋啡,我杯cappucino好滑好香,嗒真d又真係飲到咖啡甘甜味!但係唔好咖啡既朋友仔選擇就相對少嘞,檸茶檸水外就有朱古力同埋個人認為 ”入門級咖啡”既mocha。
拿破崙
咖啡撻
棉花糖夾餅
Other Info. : 環境舒服!得幾張枱為左比空間食客,喺香港真係買少見少!我應該會再不時幫襯的! 店主好nice,有時同我個friend傾下咖啡,又同隔離枱講影相,氣氛好好呢!
2013-06-22
$85 (Tea)
拿破崙
咖啡撻