2018-03-13 195 views
見呢排天氣又凍左 心血來潮想去打邊爐 見到呢間分店愈黎愈多,而且評價都幾好揀左黎尖沙咀分店 ,八點半黎到,見到都幾full, 好彩冇book 枱都有位店內用木既通窿屏風隔住一個個區域裝潢好中國古典風 點好餐, 店員提我地打卡有野飲送我地要左2杯烏梅汁  唔係太甜 幾好 等左10mins 左右,d配料先上 勁奇怪😅擺底左一半配料 個鍋先黎 我地叫左麻辣鍋拼美人鍋 (原來個鍋冇影相,以上係喺Ig 片中cap圖,所以好朦)麻辣鍋會送鴨血 份量超多,起碼8大片仲有好多千層豆腐而美人鍋,裏面有大大舊烏雞,淮山,桃膠甘 蔬菜盤 黑柏葉個蔬菜盤有三種菜 加d菇 同兩舊粟米份量唔多,每樣都新鮮 粟米都幾甜,不過要68蚊個人覺得貴左d 黑柏葉口感非常堅韌,本來以為係烚得太耐關係,但試過烚30秒,都一樣超韌 食膠甘千奇唔好嗌!!芝士牛丸 鵝肝墨魚丸 (各半份)牛丸雖然彈牙而且新鮮製作,但牛味欠奉 裏面芝士又唔夠多,之前係出面食過冰鮮既芝士牛丸,比哩個更多芝士更好味墨魚丸幾好食,裏面鵝肝既油香令墨丸更有層次,味道更豐富 推薦提提大家食時要灘凍d 篤穿粒丸先,唔係好易比餡汁燙傷蟶子王好大條好多肉,味道新鮮爽口
見呢排天氣又凍左 心血來潮想去打邊爐
見到呢間分店愈黎愈多,而且評價都幾好
店內用木既通窿屏風隔住一個個區域
裝潢好中國古典風
點好餐, 店員提我地打卡有野飲送
我地要左2杯烏梅汁  唔係太甜 幾好

等左10mins 左右,d配料先上 勁奇怪😅
擺底左一半配料 個鍋先黎

麻辣鍋會送鴨血 份量超多,起碼8大片
仲有好多千層豆腐
而美人鍋,裏面有大大舊烏雞,淮山,桃膠

什錦蔬菜盤+黑柏葉
蔬菜盤 黑柏葉
個蔬菜盤有三種菜 加d菇 同兩舊粟米

千奇唔好嗌!!

芝士牛丸+鵝肝墨丸
芝士牛丸 鵝肝墨魚丸 (各半份)

提提大家食時要灘凍d 篤穿粒丸先,唔係好易比餡汁燙傷

蟶子王
好大條好多肉,味道新鮮爽口
可惜都係有少少沙

日本牡蠣
日本牡蠣 一客六隻
Size 比美國既細 新鮮不過蠔味較淡

手切牛肉細
手切牛肉(細)
黎到打邊爐點可以冇既牛
牛肉油脂分佈平均,切得比較薄
食落牛味好出 入口即溶

御選梅花豬
御選梅花豬
一卷卷甘好靚,份量唔多
味道都唔錯 千奇唔好烚太耐 會好’鞋’
滑豆腐+稻庭烏龍麵
滑豆腐係百福一盒盒嗰d,好滑好似食豆花甘
稻庭烏龍麵本來已熟,燙一燙就食得,
夠彈牙,正呀

哩個係叫左埋單後送既
有淡淡柚子香,酸酸地好解膩

今次叫得太多野食,雖然最後都食唒,但真係超級飽。
2個人埋單連加一 $12XX,比想像貴

服務不過不失,食物多數都新鮮 味道唔錯,而且雙拼湯底唔洗加錢 讚👍🏼
不過味道對比係台灣食過既無老,都係差少少,而且配料偏貴,所以性價比唔算高
得閒食一次半次 都冇所謂嘅,起碼都叫唔洗飛去台灣都食到台式既味道嘛

2018-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$640 (Dinner)
芝士牛丸+鵝肝墨丸
手切牛肉細