2018-02-13 101 views
朋友中午突然打電話來約今晚食飯,話想食泰國菜,一聽到要食泰國菜當然就會聯想起九龍城,泰國餐廳選擇多,食泰國菜實夠正宗。放工後就來到九龍城搵到呢間餐廳,同埋朋友就入去坐,好彩今日係閒日,所以唔駛等,今晚我地得三個人,所以只係要幾個小菜都夠食,首先來一客泰式生蝦刺身,生蝦好新鮮,配埋蒜頭辣椒一齊食,超級惹味。然後要個細煲的冬蔭公湯,湯入面好足料,有蝦、磨菇,蕃茄香芧等等,酸酸辣辣好開胃,雖然係細煲,但我地每人都可以飲到兩碗,份量都唔少。泰式無骨鳳爪,又係我至愛泰國菜必食之一,啖啖無骨,而個泰式酸辣汁撈埋鳳爪,加上鳳爪夠凍,飲完碗熱的冬蔭公,再食隻鳳爪一冷一熱真係好正。仲有個泰式菠蘿炒飯,炒飯夠鑊氣,飯炒得乾身,仲有好多果仁,可惜掛住食唔記得影相