2024-01-18
噚日本著感懷嘅心情去咗間平民化嘅餐廳,食咗下土家鮮香脆口嘅涼菜同埋滾熱嘅粗獷刀削麵,真係一場味覺上嘅驚喜之旅🤤。首先,個涼拌小黃瓜真係夠哂脆,清新爽口,而家想起嚟嘴巴依然有個清香;浸得啱啱好,唔會過於濕淋淋或者太乾巴。同枱嘅拍檔揀咗個香辣牛肉,賣相搶眼得嚟又唔會太辣,適合唔喜歡吃太刺激嘅朋友。嗰塊牛肉腍滑中帶啲嚼勁,配上餐廳特製嘅辣椒汁,簡直就係味蕾上嘅騷動。🌶️刀削麵嘅話,剛剛好嘅麵條厚度加埋啱啱提供嘅熱氣腾騰湯底,硬朗嘅牙口加埋湯麵溫暖嘅擁抱,冷颼颼嘅天氣下正!每一啖都令我仿佛離開咗香港去到咗北方麵食嘅發源地。商吓口麵,啖啖暖意🍜。食完今次,下次唔使諗咁多,直接揀幾樣小菜再加一碗刀削麵,晚飯就搞掂喇!特別提一句,餐廳服務都幾好,讓人食得坦心。下次仲要帶埋朋友一齊去試下其他口味,嘆嘆最後一口飲品,個樽仔奶茶又幾好飲,茶香撲鼻,滿足晒!🥤