2022-01-04 25 views
年頭年尾都係個好好既機會食大餐🤣 前排同鐵飯腳去𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙔𝙖 食左餐和牛宴🐮 少食和牛既我,靠佢合力先打得完呢篇(好似係)最長既食評咋😘 呢間餐廳係用黎自岩手県既國產和牛🐮menu上第一頁就已經show左「牛匠岩手牛」認證💁🏽‍♀️/大家又知唔知道國產牛同和牛係代表d咩呢?簡單d黎講,日本既「國產牛」強調既係飼育地,不限品種同埋來源,只要喺日本當地飼養超過三個月以上就可以稱之為「國產牛」,種類包含乳牛、乳牛同埋和牛配種既品種。而日本既「和牛」同時強調品種與產地,一定要符合上述四種品種,並且在日本出生、飼育,可經由生產履歷追溯來源、產地、血統及配種記錄等資訊既食用牛,才能稱為「和牛」。/𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒏𝒖 ($888 per max)➿ 和牛沙律沙律菜🥗 新鮮,份量又幾多,我地食到頭幾道菜都仲未食完~ 前菜既和牛已經幾高質,為呢餐和牛宴展開一個好好既序幕✨✨➿ 和牛紫蘇天婦羅之前喺家鄉🇯🇵都有食過紫蘇葉天婦羅,都有喺韓國就咁用紫蘇葉包住燒肉食,包住和牛既紫蘇葉天婦羅真係第一次見😋 酥脆既天婦羅,包住生熟度剛好既和牛,食落邪惡感減低左😛 因為紫蘇葉有提高身體免疫力,

大家又知唔知道國產牛同和牛係代表d咩呢?

➿ 和牛沙律

➿ 和牛紫蘇天婦羅
之前喺家鄉🇯🇵都有食過紫蘇葉天婦羅,都有喺韓國就咁用紫蘇葉包住燒肉食,包住和牛既紫蘇葉天婦羅真係第一次見😋 酥脆既天婦羅,包住生熟度剛好既和牛,食落邪惡感減低左😛 因為紫蘇葉有提高身體免疫力,預防感冒既作用架~

➿ 和牛鵝肝三文治
係最近好紅既和牛三文治啊😍 厚度岩岩好可以一口咬開,唔洗分開食~ 和牛同埋鵝肝既油脂落到烘脆左既麵包,口感同味道都一流啊😆 店員仲細心咁送上酸酸甜甜既漬車厘茄,等我地食完三文治,可以解解膩~

➿ 和牛拼盤
(牛舌、西冷、肉眼、牛三角、薄燒 各兩片)
一見到小炭爐就已經覺得好有家鄉燒肉小店既感覺🥺
店員建議先由肉眼開始燒,之後係西冷、牛舌、牛三角,再由店員親切燒製相當惹火既薄燒和牛,由相對瘦既肉到油份高d既肉,一層一層咁食~

和牛脂肪分佈平均,色澤粉嫩,肉與油香營造絕妙既平衡,輕烤至七成熟之後,油分立刻滲出,去除左多餘既油脂,令牛肉更甘香軟,多了份烤肉香,突出呢個質素既牛應有既牛味☺️👍🏼

➿ 和牛櫻花蝦舞茸釜飯
食左上面咁多道菜,仲有大大碗嘅釜飯,完全足夠兩個人既份量👍🏼 打開蓋係撲鼻而來既舞茸味🤤 粒粒分明既珍珠米同和牛醬汁有絕佳既配合,即使飽到七七八八都k.o.到😛

➿ 麵豉湯
麵豉湯係白麵豉湯,略帶甜甜既味道~

➿ 𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
士多啤梨🍓好香甜,感覺似係「優」/ 「秀」既級數!🥰