2018-05-24
朋友素來甚少主動找我吃烤肉放題,他前幾天看到網上關於oppa韓式烤肉店的和牛拼盤,喚起心中的烤肉慾望要到來一試!當我知道要吃烤肉放題,我決定要將整個胃空出來決定一戰!可惜...原來一個胃是不可能足夠的...哈哈...因為太好吃了!___________________掛著大埔的名字實則是在太和地鐵站,太約行十五分鐘!轉入巷仔便能看到餐廳門口已掛著大大個廣告牌【和牛任食】餐廳環境裝修我非常喜歡!只因牆上面有好多Graffiti!!!!!!好有獨特性既Style,玩味既裝修同埋有韓式既氛圍!有點似在韓國喔!如果選擇圓桶櫈的話好貼心架因為內藏暗格以可放自攜物品!安全得很!當日我5:30到達!空無一人!可能我太早了!不過之後愈食愈多人入座!被我發現仲有個空間好似個小天地咁可以多人齊齊燒烤!這裡有兩個套餐...分別係【江南海鮮燒肉放題$ 368】同【弘大燒肉放題$ 238】一個價錢可以任飲任食,價錢不算太貴!我倆選了$ 238弘大燒肉放題...有燒肉,仲有熟食,有甜品安排座位之後, 侍應倒上泡菜蛋還給我們調味料及一些前菜前菜是韓式的有芽菜、海帶、泡菜。仲有泡菜蛋蛋!不夠是可以無限添加的238就係
門口已掛著大大個廣告牌【和牛任食】
當日我5:30到達!空無一人!可能我太早了!
不過之後愈食愈多人入座!
被我發現仲有個空間好似個小天地咁可以多人齊齊燒烤!
這裡有兩個套餐...
一個價錢可以任飲任食,價錢不算太貴!
安排座位之後, 侍應倒上泡菜蛋還給我們調味料及一些前菜
238就係呢盤和牛拼盤無得任食...其他紙上有的所有任食
和牛頭盤好快便送來了,九項牛肉放在牛型木盤上,超正的!望到都流口水了!
好貼心咁係每款牛上貼上名稱!知道邊樣打邊樣!好多唔同的部位!可以一次過食晒所有牛的各個部位啦
和牛拼盤
👐🏻鹿兒島牛柳粒
👐🏻封門柳
👐🏻另有原條五花腩肉
___________________
原條五花腩肉燒到差不多七成熟剪碎再燒!
五花腩肉真的挺喜歡!不覺得肥而且油花均勻!口感亦比想像中嫩滑 !豬肉味好濃郁!
另外喜歡的有A4黑毛和牛三角腩同封門柳及M6澳洲和牛胸肉
3款肉質可接近入口即溶!又是油脂分布均勻!牛肉味好重!值得一讚
其實日本A4黑毛和牛都不會不好吃吧!必食之選!極力推薦各位嚟食呢三款
而加拿大牛排骨!好惹味! 有醬油醃製!有啲似蜜味的高級叉燒!一點也不覺肥膩!但欠缺牛味!
口感一流就有鹿兒島牛柳粒 !實行一口一粒
其實新鮮嘅肉質不需要點醬料都食到濃濃的肉味呢
連埋泡菜同同生菜一齊食解膩添啊。生菜都新鮮爽爽地
___________________
Order紙上還有其他肉類及多款熟食選擇!
先來了第一輪!芝士燒、多春魚、小八爪魚、雞翼、午餐肉、虎蝦、魷魚
午餐肉好好食啊!!!!記得燒耐點!會更脆口
燒完出嚟有好香嘅炭燒肉味...加配芝士燒更濃旭!仲可以做埋拉絲效果!haha
用鐵板燒會有一定嘅油份!而呢度可以將多餘嘅油份被排出!正!
點了幾樣韓式料理!人參雞湯及泡菜煎餅還有韓式炸雞!雞湯同炸雞偏淡!泡菜煎餅就煎得脆口
飲品都是一個重要的環節!只要追加30蚊就可以有7款嘢飲選擇!我飲左韓式梨汁啦同韓式菠蘿汁同韓式士多啤梨汁!
真心推介韓式菠蘿汁太好飲了吧!仲有果肉在內呢
另外有開水可以自取喔
仲有仲有!食到熱辣辣!每人會有一款雪糕比我地做個Happy Ending 嘅
雪糕的質素不錯!Haagen Dazs、MOVENPICK 同 Dreyer!!
揀左開心果味嘅dreyers同雲呢拿味嘅MOVENPICK
完美嘅句號啦!!!!好開心
呢度環境夠哂開揚 !每個燒烤爐都有獨立吸油煙機!唔怕食到成身都油煙味!!
食之前仲可以帶上圍裙喔!又夠貼心的!這一戰成功!大滿足