2013-10-27 265 views
其實返工地方同銅鑼灣嘅18 Grams好近,只係經常行過都覺得,裡面位子太窄,坐出面又食塵,買外賣又睇唔到佢地latte art, 可惜! 適逢上個weekend要去旺角行一轉,見到佢地喺旺角都有分店就去hea一hea。先來一杯抹茶Latte。Latte art唔太花巧,但係拉得都好pro,而我只係concern佢好唔好飲。Barista 嘅打奶功力完全喺呢杯Matcha Latte 發揮出應有水準。打得細綿嘅泡沫喺令到抹茶留住浮喺面,飲起黎每一啖都有抹茶甘味。對於飲開正常Starbucks Greentea Latte 覺得有啲甜嘅朋友黎講,呢杯嘅甜度就啱啱好。之前喺Via Tokyo我見到佢嘅沖法係用已加入糖嘅抹茶粉,直接倒入奶裡面打奶泡沖埋。而18 Grams嘅沖法我估計係用抹茶粉沖先用少量熱水同糖撞開抹茶再倒入奶泡,前者快靚正味道混埋一齊,後者可以自己控制甜味同飲得出抹茶同奶唔同level 嘅味道。我比較鐘意後者。抹茶拿鐵收貨之後我就叫埋佢地另外一樣抹茶野色: 抹茶Crème brûlée。上檯先發覺原來係個孖寶:本來以為Earl Grey Tea 嘅濃味撞落去Crème br
Matcha Latte

伯雀茶味+抹茶味法式燉蛋
本來以為Earl Grey Tea 嘅濃味撞落去Crème brûlée 都幾唔錯,但佢地隻茶唔夠Strong俾燉蛋嘅甜味搶過了,可惜。返而抹茶版本夠茶味,放入做Crème brûlée 係一個幾好嘅選擇。有樣麻麻嘅就係鋪面嘅黃糖唔太平均同唔夠幼細,令燒硬後凹凸不平,食開Lafayette嘅朋友唔好咁挑剔啦!
18 Grams 係間估你唔到,我so far 喺香港飲抹茶拿鐵算最好嘅地方。
2013-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Matcha Latte